Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų
Nuotraukos

10 klausimų, kurie palengvins šventės planavimą

2017 12 13

Surengti šventę namuose. Malonumas didelis, bet pripažinkim, ir vargo nemažai. Tūkstantis svarbių detalių, laiko stoka, o ir svečius pasitikti pavargus nemalonu. Todėl trumpai ir aiškiai į dienos šviesą iškeliame 10 klausimų, kurie padės nuosekliai suplanuoti šventinę vakarienę ir kitokias vaišes šventei namuose.

1.Kokia proga?

Pirmas ir turbūt svarbiausias klausimas - kokia proga šįkart pakviesti svečiai? Galbūt tai gimtadienis, vaiko krikštynos ar įkurtuvės. Klausimas paprastas ir primityvus, tačiau aiškiai apibrėžus šventės priežastį, viską suplanuoti bus daug paprasčiau.

2. Koks šventės pobūdis?

Sėkmingos šventės planavimas prasideda sprendimu - kokio pobūdžio šventę norėčiau surengti? Atraskite žodžius, kurie geriausiai apibūdintų Jūsų planuojamą šventę bei bendrą jos nuotaiką. Pvz.: vakarėlis, kokteiliai, vakarienė, šeima, draugai, jaukumas, ramybė, šokiai ir pan.

3. Kam skirtos vaišės?

Šis klausimas tiesiogiai susijęs su šventinio meniu planavimu. Kokie ir ką mėgstantys svečiai atvyksta į mano namus? Galbūt didžioji dalis jų vegetarai, o galbūt priešingai - mėsos mėgstantys žmonės. Pasidomėkite ar šventėje dalyvaus vaikai, kokie patiekalai jiems tiktų labiausiai?

Planuojant maitinimą didesniam skaičiui žmonių, svarbu iš anksto numatyti: kokių ir kiek indų, stiklo bei baldų reikės. Meniu kurkite galvodami apie tai, kad ne tik maistas, bet ir valgymo situacija (prie stalo/ant sofos/stovint) svečiams būtų tinkama bei patogi.

4. Koks Jūsų šventės biudžetas?

Šis klausimas svarbiausias sprendžiant ką patiekti svečiams. Jo atsakymas tiesiogiai paveiks ir Jūsų šventės meniu sprendimus. Tarkime: nusprendę, kad maisto biudžetas vienam asmeniui yra 7 eurai, nesunkiai išsirinksite, ar jautienos steikus ar plėšytos kiaulienos mėsainius paruošti savo šventės dalyviams.

5. Kur bus patiekiamos vaišės?

Planuojate pikniką kieme? O galbūt gurmanišką vakarienę su ne ką prastesniu desertu? Suskaičiuokite savo svečius ir įvertinkite namų erdvės galimybes. Tai padės pasirinkti patogiausią maisto patiekimo būda bei maitinimo formatą.

Štai trumpas pavyzdys, kaip apspręsti maisto patiekimą remiantis svečių skaičiumi:

  • 4 - 10 svečių: valgomojo stalas.

  • 10 - 14 svečių: valgomojo stalas + papildomas stalas užkandžiams/vaikams.

  • 14 - 35 svečiai: sėdimos vietos paskirstytos po visą namų erdvę, svečių savitarnos bufetas ant valgomojo stalo ar baro.

6. Ką valgyti mėgstu aš?

Išsirinkite keletą mėgstamiausių patiekalų ar sezono produktų ir apsvarstykite jų įtraukimą į šventės meniu. Galbūt turėsite laiko išmokti kažką naujo ar nustebinti savo svečius improvizacijomis. Tai gali tapti vakarienės tema.

7. Ką gaminti man sekasi geriausiai?

Atsakymas į šį klausimą gali kardinaliai skirtis nuo buvusio prieš tai. Juk savo mėgstamus patiekalus gaminti mokam ne visi! Tad apsvarstykite ką gamindami neišvengsite sėkmės ir svečių pagyrų! Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir apsieisite be papildomų rūpesčių!

8. Kokie orai prognozuojami mano šventės dieną?

Ar Jūsų šventės dieną kieme dūks saulė, o gal pūs žvarbus ir nemielas žiemos vėjas? Turbūt nenustebinsime pasakę, kad oras taip pat vaidina svarbų vaidmenį planuojant šventęs meniu. Vasarą rinkitės lengvus, gaivius, šaltus patiekalus, o žiemą savo svečius galite nustebinti labiau mėsiškais, sočiais virtuvės šedevrais. Neužmirškite atsižvelgti į tai, ką Jums siūlo sezonas!

9. Kiek laiko turiu pasiruošimo darbams?

Tai vienas esminių klausimų, padėsiančių apsispręsti, kiek vakarėlio vargų užkrauti ant savo, o kiek ant pagalbinių pečių. Galbūt šį kartą laikas Jus spaudžia ir jo užteks tik pagrindinio patiekalo gamybai? Tokiu atveju, užkandžius galite užsisakyti jau pagamintus ir laukti pristatymo tiesiai į savo namus. Įvertinkite savo jėgas ir galimybes, kad šventę džiaugsmo teiktų ir Jums!

10. Kokie ingredientai vyrauja šį sezoną?

Tai, kad šis klausimas paskutinis, dar nereiškia, kad jis nesvarbus. Protingas žingsnis savo meniu ingredientus rinktis atsižvelgiant į tai, ką siūlo sezonas.Tai sumažins Jūsų šventės biudžetą bei sustiprins skonius - juk švieži, vietiniai produktai visuomet gardesni!