Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų

ILGOJI PERTRAUKA

Scenoje atgimstančius kūrinius sieja viena tema - atėjimas į pirmąją klasę. Kas atsitinka mažam žmogui, išgyvenančiam aplinkos bei sistemos, pagal kurią jis gyveno iki šiol, apsivertimą aukštyn kojomis?
Nuotraukos
Režisierius(-ė): Olga Lapina
Aktoriai: Judita Urnikytė, Jonas Šarkus, Benita Vasauskaitė, Danas Kamarauskas
Kompozitorius(-ė): Jokūbas Tulaba
Balsas už kadro: Vladas Bagdonas
Scenografija ir kostiumai: Renata Valčik
Šviesų dailininkas: Darius Malinauskas

 

Scenoje atgimstančius kūrinius sieja viena tema - atėjimas į pirmąją klasę. Kas atsitinka mažam žmogui, išgyvenančiam aplinkos bei sistemos, pagal kurią jis gyveno iki šiol, apsivertimą aukštyn kojomis? Spektaklio kūrybinė komanda ieško atsakymo į šį klausimą pasitelkdami abstrakčią erdvę, estetiką ir ieškodami vaikiškos logikos, kalbos bei santykių jungties. 

Spektaklis primena žiūrovams, jog buvimas mokyklos sistemoje negali sunaikinti žingeidžios, išradingos, fantazija paremtos mažojo žmogaus prigimties. O juk atėjęs į mokyklą vaikas išgyvena nuolatinį konfliktą tarp to, kaip jis turėtų atrodyti bei elgtis ir to, kaip pats save įsivaizduoja.

„Ilgoji pertrauka" - spektaklis ne tik mokyklinukams, tiems, apie kuriuos kalbama scenoje; tai kūrinys visiems jų aplikoje esantiems žmonėms, tėvams bei mokytojams, atskleidžiantis vaizdingą, vaiko akyse bei mintyse nuolat besimainantį pasaulį - visiškai kitokį, nei regime suaugusiojo žvilgsniu. Tuo pačiu tai ir spektaklis kiekvienam, kažkada patyrusiam, ką reiškia iš savo saugaus ir šiek tiek pasakiško pasaulio žengti į didelį, kitonišką ir bauginantį mokyklos gyvenimą.

Dviem auksiniais scenos kryžiais apdovanota režisierė Olga Lapina ir Keistuolių teatro aktoriai, pasitelkę Milošo Macoureko pasakas bei apsakymus, praveria duris į ypatingai trapų ir jautrų pasaulį - pirmuosius žingsnius mokykloje žengiančio vaiko išgyvenimus naujoje ir nepažįstamoje sistemoje. Čekų rašytojas, legendinių pasakų apie Bonifacijaus atostogas ir begemotą, bijantį skiepų, autorius M. Macourekas savo kūriniais liudija, kad vaiko privilegija ir pagrindinė teisė yra jo fantazija - natūralioji kūrybinė jėga. Rašytojo tekstai iš vaikų literatūros išsiskiria netradiciniais įvaizdžiais, žaismingai absurdiškais istorijos sprendimais bei suaugusiojo akiai netikėtais personažais, kurie su spektakliu „Ilgoji pertrauka" persikelia į teatro sceną.

„Vertingiausias dalykas, kurį atradome M. Macoureko kūryboje - didžiulė pagarba vaiko vidiniam pasauliui. Su „Ilgąja pertrauka" tęsiame M. Macoureko tradiciją ir atliekame savotišką teatrinį vaiko vidinio pasaulio tyrimą", - mintimis dalinosi režisierė O. Lapina.

Rekomenduojama vaikams nuo 7 metų