Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų

Kipras Mašanauskas 1972

Romui Kalantai atminti
Nuotraukos

2 dalių roko opera
Siužetas – Goda Simonaitytė
Dainų tekstai – Arnas Ališauskas
Orkestruotė – Jievaras Jasinskis

Muzikinis vadovas ir dirigentas Jonas Janulevičius
Režisierius Kęstutis Stasys Jakštas
Asistuojanti režisierė Viktorija Streiča
Scenografas Gintaras Makarevičius
Kostiumų ir grimo dailininkė Julija Skuratova
Šviesos dailininkas Audrius Jankauskas
Vizualizacija Gediminas Lapė
Choreografė Stefanija Nosovaitė
Chormeisterė Rasa Vaitkevičiūtė
Dirigento asistentas Mantas Jančiauskas

Premjera 2022 m. gegužės 14 d.
Trukmė 2.30 val.
Roko opera „1972“ yra meno kūrinys, kurio veikėjus ir situacijas inspiravo to laiko asmenybės ir  įvykiai, bet jie nebūtinai atitinka tikrovę.

Vaidina:

ROMAS Mantas Jankavičius
KALADĖ  Jeronimas Milius
KUDLA  Vygantas Bemovas
ZOSĖ-SOFIJA Gabrielė Bielskytė
LINA  Akvilė Garbenčiūtė
KARMELA Karina Krysko
RADISTAS Gintaras Petraška
MOKYTOJA Kristina Siurbytė
KGB TARDYTOJAS, PULKININKAS Raimondas Baranauskas
SPEKULIANTAS Faustas Januška, Evaldas Kondrackis
ŠEIMININKAS  Žanas Voronovas
LAISVĖ  Ingrida Kažemėkaitė

MILICININKAI/TARDYTOJŲ PADĖJĖJAI/KGB PARANKINIAI
Kęstutis Alčauskis, Kazimieras Ivanovas, Gintaras Petraška, Modestas Sireikis

ŽYDAS TRAUBAS Giedrius Prunskus, Žygimantas Galinis

Teatro žiūrovai, praeiviai, turgaus spekuliantai, fabriko darbininkai, hipiai – choro ir baleto artistai.

**********************

1972 m. gegužės 14 d. Kauno miesto sodelyje devyniolikmetis Romas Kalanta, protestuodamas prieš sovietinį režimą, apsipylė benzinu ir užsiliepsnojęs sušuko „Laisvę Lietuvai!“. 2022-aisiais, minint šio reikšmingo įvykio penkiasdešimtmetį, Kauno valstybinis muzikinis teatras pristato naujo  kūrinio – roko operos „1972“ apie Kauno pavasario įvykius – premjerą.
Po Romo Kalantos susideginimo vyko antitarybiniai protestai, minios žmonių susirinko pagerbti Kalantos aukos. Protestų pirmosiose eilėse buvo jaunuoliai, skrupulingai sunumeruoti KGB darytose Kauno pavasario nuotraukose. Dalis šių jaunuolių buvo areštuoti, dauguma iš jų neturėjo dvidešimt metų,  dešimt iš jų buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Šie žmonės priklausė 7-ojo dešimtmečio neformaliam Kauno jaunimui, reiškusiam nepritarimą tarybinės santvarkos priespaudai. Jų veikloje ir pomėgiuose būta daug kultūrinių hipiškumo apraiškų – ilgi plaukai, spalvingi drabužiai bei aksesuarai, ant peties nešiojami garsiai grojantys radijo imtuvai ir meilė alternatyviam rokui.

Jie dažnai atsidurdavo visuomenės paraštėse, kritikuojami, patirdami psichologinį ar fizinį teisėsaugos smurtą, neturėdami galimybės įgyti išsilavinimo, dirbdami nekvalifikuotus darbus. Tai integravosi į jų tapatybę – neišsilavinę, bet apsiskaitę, ne muzikantai, bet grojantys, ne poetai, bet rašantys – būdas būti jei ne prieš sistemą, tai bent anapus jos. Laisvė jiems visų pirma reiškė laisvę išreikšti save, tačiau sistema tokios saviraiškos nepripažino ir stengėsi ją užgniaužti, tad jų laisvės kova tapo bandymu išlikti savimi.

Šie jaunuoliai tapo centrine spektaklio ašimi. Kūrybinė komanda siekia parodyti, kaip sovietinė santvarka naikino jausmų, minčių, žodžio ir elgsenos laisvę, o šie jauni žmonės ir jų nevaržomo gyvenimo troškimas, galbūt  baimės stoka ar pernelyg didelis troškulys, budino laisvės idėjas. Būdami nepakankamai tobuli, bet pakankamai ryškūs ir drąsūs, vedini idealizmo jie tapo ne tik kalbantys bet ir veikiantys. Romo Kalantos asmenybė roko operoje užims simbolinę vietą. Tylus, gal net kažkiek depresyvus herojus, stebintis aplinką, sugeriantis į save to laiko nuotaikas, pasiryžta susideginimui, kuris paskatina kitus taikiais protestais sukilti prieš tarybų valdžią.

www.muzikinisteatras.lt

KITI RENGINIAI
3 veiksmų operetė
„Nuostabu, jog mūsų miuziklą ,,Elisabeth“ jau galima pamatyti ir Lietuvoje, Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.
2 dalių miuziklas. Trukmė 3.10 val.
Vunderkindas, kurio laukė šviesiausia ateitis, bet gyvenimas blaškė tarp spindesio ir savęs naikinimo. Muzikos legenda, kurią pražudė genialumas! Michael Kunze ir Sylvester Levay 2 dalių miuziklas
Eltonas Džonas, Timas Raisas. 2 dalių miuziklas
2 dalių baletas vaikams