Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų

LIŪDNOS DAINOS IŠ EUROPOS ŠIRDIES

(pagal F. Dostojevskio romaną „Nusikaltimas ir bausmė“) Rež. Kristian SMEDS. Studija. 1 val. 30 min.
Nuotraukos

Scenografė
Jūratė PAULĖKAITĖ

Vaidina:

Aldona BENDORIŪTĖ

Spektaklyje skamba „Nigel Kennedy & The Kroke Band“, Georgo Otso, „Topi Sorsakoski & Agents“, Arvo Pärto muzika

Garsiausias Suomijos režisierius kartu su lietuvių aktore naujai ir originaliai perskaito Fiodoro Dostojevskio romaną „Nusikaltimas ir bausmė“. Pagrindinis romano personažas yra žudikas Raskolnikovas, o spektaklio centre atsiduria Sonia, jo mylimoji. Sonią vaidinanti aktorė Aldona Bendoriūtė atlieka ir kitus vaidmenis.

Spektaklio kūrėjai suteikia žodį pilkiesiems mūsų visuomenės pakraščiams. Tiems žmonėms, kurie prieš savo valią tapo priklausomi nuo visuomenę valdančių jėgų malonės. Jie kalba apie mūsų Europą, vartotojiškumo subjaurotą kontinentą, kuriame bejėgiškumas gimdo smurtą. Tačiau, kad ir apie kokius skaudžius dalykus kalbėtų, jie ieško grožio bjaurume, o tikėjimas stebuklo galimybe visuomet yra šalia.

Spektaklis gastroliavo tarptautiniuose festivaliuose Suomijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Čekijoje, Rusijoje.

Kristianas Smedsas (g. 1970) Suomijos teatro akademijoje baigė dramaturgiją ir pradėjo dirbti režisieriumi. 2001 m. jis įkūrė „Takomo“ teatrą, kuriame pastatė pirmuosius, tarptautinį pripažinimą pelniusius spektaklius. Vėliau Smedsas vadovavo Kajaani miesto teatrui ir pavertė šį nedidelį provincijos miestelį suomių ir užsienio teatralų traukos centru. Pastaruoju metu Smedsas stato spektaklius Suomijos nacionaliniame teatre ir dirba užsienyje su savo įkurta kompanija „Smeds Ensemble”. 2011 m. jam įteiktas „Naujosios Europos teatro realybės“ apdovanojimas.

Smedso teatre verda įvairiausių meninių priemonių ir žanrų katilas, bet šis režisierius neeksperimentuoja. Jis gilinasi į savo tautos dabartį ir istoriją, keldamas universalius klausimus. Smedsas yra vienas iš nedaugelio teatro menininkų, sugebančių per savo tautinį mentalitetą atskleisti įvairialypį šiuolaikinio žmogaus ir pasaulio paveikslą.


Spektaklio prodiuseris – audronio liugos produkcija
Koprodiuseriai: Baltic Circle (Suomija), KunstenFESTIVALdesArts (Belgija), Helsinkio festivalis (Suomija), Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“
Atnaujinto spektaklio koprodiuseriai: Suomijos nacionalinis teatras, Lietuvos nacionalinis dramos teatras

www.teatras.lt