Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų

Miuziklas „Eglė Žalčių karalienė“

Žiūrovai puikiai įvertino naują lietuvišką miuziklą „Eglė žalčių karalienė“, kuris keturiuose miestuose debiutavo 2017-ųjų pabaigoje, todėl kūrinys tęsia savo scenos gyvenimą ir 2018-aisiais.
Nuotraukos

„Eglė žalčių karalienė“ grįžta su pavasariu!

Žiūrovai puikiai įvertino naują lietuvišką miuziklą „Eglė žalčių karalienė“, kuris keturiuose miestuose debiutavo 2017-ųjų pabaigoje, todėl kūrinys tęsia savo scenos gyvenimą ir 2018-aisiais.

„Eglė žalčių karalienė“ – sudėtingas ir didelės apimties kūrinys. Lydimas originalios, kartais lengvai it upelis čiurlenančios, kartais įnirtingai tarsi krioklys garmančios Roko Radzevičiaus muzikos ir įtaigių Aistės Smilgevičiūtės tekstų. Reikėjo nemažos drąsos imtis šios, visiems gerai žinomos, legendos muzikinio pastatymo. Režisierei Vestai Grabštaitei jos nepristigo. Drauge su choreografais Gyčiu Ivanausku ir Sakurako bei rinktine aktorių, dainininkų ir šokėjų komanda legenda įgavo nepamirštamą scenos pavidalą.

Miuziklas prasideda jautria Nedos Malūnavičiūtės (Moteris-Gegutė) arija. Nedai miuzikle tenka pasakotojos vaidmuo. Ir jos pasakojimas skamba lydimas ne tik sidabrinio vokalo, bet ir fleitos garsų.

Miuzikle dainininkų vokalai ypač organiškai dera tarpusavyje. Eglė – Aistė Smilgevičiūtė ir Žaltys - Mantas Jankavičius – naujas, tačiau puikus Lietuvos scenos duetas.

Eglė – trapi ir grakšti, tikrą meilę ir skaudžią išdavystę patyrusi moteris. Išskirtinio tembro skaidrus A. Smilgevičiūtės vokalas tarsi sutvertas įtaigiai išreikšti visą plačią Eglės jausmų gamą. Šalia Eglės – ir du jaunieji aktoriai: šešerių Ąžuolas Lebednykas (Eglės sūnus) ir penkerių Grėtė Orvidė (Eglė dukra).

Mantas Jankavičius, ko gero, talentingiausias šių dienų miuziklo aktorius visoje šalyje, puikiai savyje derinantis stiprų vokalą, profesionalaus šokėjo grakštumą ir įgimtą aktorinį meistriškumą.

Eglės Broliai – Povilas Meškėla, Vladas Kovaliovas – jau pažįstamas įspūdingų vokalų duetas iš roko operos „Jūratė ir Kastytis“, o Žalčio Broliai - Jeronimas Milius ir Tadas Juodsnukis – miuzikle „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ gimęs ir ten puikiai pasirodęs bei atmintin įstrigęs duetas.

Gana netikėtas Eglės sesių – Karinos Krysko ir Aistės Lasytės pasirodymas. Jūros Laumės – Teresė ir Milda Andrijauskaitės – iš bardų scenos visiems žinomos seserys-dvynės.

Galima drąsiai teigti, kad tiek puikių balsų vienoje vietoje retai kur išgirsi. Miuziklo dainos – vertos dainininkų: bent kiek menkesni balsai vargiai su jomis susidorotų.

Scenoje susitiko net trys labai skirtingos stilistikos šokių kolektyvai: ansamblio „Lietuva“ šokėjai, butō šokio teatras „Okarukas“ ir G. Ivanausko šokių trupė. Choreografams teko tikrai nelengva užduotis sujungti visus tris kolektyvus į vieną vaizdą. „Lietuvos“ šokėjai suteikia miuziklui tautinių motyvų, G.Ivanausko trupė – ekstravagancijos, o „Okarukas“ pribloškė lankstumu, plastika ir gebėjimu kurti ir išgyventi įvaizdžius: nuo roplių iki vandens gyvūnų ar žolių.

Miuziklo kostiumai (kūrė Vida Simanavičiūtė, karūnas – Eividas Mackevičius) varijuoja nuo žemės spalvų, natūralių audinių Lietuvos etninio kaimo stiliaus, iki ekstravagantiškų blizgių triko padabintų gausiais papuošalais ir puošniomis karūnomis, lyg iš prabangaus Venecijos karnavalo. Šokėjai kostiumus miuziklo metu pakeičia keturis-penkis kartus.

Marijaus Jacovskio sukurtas scenos vaizdas priverčia aiktelėti – milžiniška trikampė konstrukcija kyla ir leidžiasi. Simboliniai jūros vartai atsidaro ir pakviečia į paslaptingą vandens pasaulį. Jo centras – milžiniška kriauklė. Vartus užvėrus, grįžtame į kabančiais irklais padabintą žemę. Į kurią taip veržėsi Eglė, nežinodama, kokia žiauri artimųjų išdavystė jos ten laukia.

Libretą kūrusi A. Smilgevičiūtė prisipažino, kad šiek tiek modifikavo populiariausią legendos versiją. Ji nuėmė kaltės naštą nuo mažų vaikų pečių ir didesnę atsakomybę už žmogžudystę perkėlė suaugusiems – Eglės broliams ir kitiems kaimiečiams. Eglė miuziklo pabaigoje virsta ne medžiu, o – Gegute. Tokia legendos versija dažnai randama etnografiniuose šaltiniuose.

Atlikėjai:

EGLĖ - Aistė Smilgevičiūtė
ŽALTYS - Jeronimas Milius
EGLĖS SESĖS - Karina Krysko / Aistė Lasytė
ŽALČIO BROLIAI - Tadas Juodsnukis
EGLĖS BROLIAI - Povilas Meškėla / Vladas Kovaliovas
MOTERIS-GEGUTĖ - Neda Malūnavičiūtė
JŪROS LAUMĖS - Teresė Andrijauskaitė / Milda Andrijauskaitė
EGLĖS IR ŽALČIO VAIKAI

ŠOKA:

Butō šokio teatras „Okarukas“, ansamblis „Lietuva“,
Gyčio Ivanausko šokio teatro aktoriai
KOMPOZITORIUS - Rokas Radzevičius
LIBRETO AUTORĖ - Aistė Smilgevičiūtė
REŽISIERĖ - Vesta Grabštaitė
CHOREOGRAFAI - Gytis Ivanauskas ir Sakurako
SCENOGRAFAS - Marijus Jacovskis
KOSTIUMŲ DAILININKĖ - Vida Simanavičiūtė
PLAUKŲ STILISTAS – Eividas Mackevičius

Pirkti bilietą

Pirkti bilietą