Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų

Vilniaus širdyje – prancūziška dvasia alsuojantis skonių festivalis

Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško turgaus nuotaikos įkvėpta nacionalinio lygio gastronomijos šventė „Mantinga skonių festivalis 2019“.
Nuotraukos

2019.09.17.

Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško turgaus nuotaikos įkvėpta nacionalinio lygio gastronomijos šventė „Mantinga skonių festivalis 2019“. Organizatoriai į renginį sukvietė geriausius virtuvės šefus, viešbučių, restoranų atstovus, didžiųjų tinklų vadovus. Skonių festivalyje pristatomos gaminių naujovės, kurias aptaria geriausi Lietuvos šefai. Pasak jų, lietuviai vis labiau atsižvelgia į produktų kokybę, nori ragauti pasaulio virtuvių patiekalus, o tai padaryti tampa vis lengviau.

Prancūziško stiliaus turgelyje – šimtai skirtingų skonių kompozicijų

Išradingai įrengta pagrindinė erdvė festivalio svečius nukėlė į tikrą Prancūzijos „Marche“ turgelį (le marché– lauko turgus, kuriame prekiaujama šviežiais vietiniais produktais). Čia, skambant atlikėjos Lauros Budreckytės džiazo muzikai, maisto improvizacijų pristatymus rengia kulinarijos profesionalai –prekės ženklo „Sveiki“ įkūrėja Aida Matulevičiūtė, kulinarijos virtuozas Stanislav Kizenevič, skonio detektyvas Ruslanas Bolgovas ir sveikos mitybos ekspertas Mykolas Lepeška.

Pasak renginio organizatoriaus „Mantinga“ valdybos pirmininko Klemenco Agento,  maistas – tai kalba, kuria susikalba visi pasaulio žmonės.

„Šiais metais pasirinkta Prancūzijos stiliaus turgelio idėja puikiai atitinka mūsų įmonės filosofiją ir vertybes – kūrybiškumą, lankstumą ir atsakomybę. Mus su partneriais sieja labai artimas ryšys. Juk kaip ir turgelyje – tik bendraudami su klientais ir partneriais, būdami atviri, kūrybiški, lankstūs bei atsakingi, kasdien galime sukurti vis naujus gaminius, pasiūlyti naujus skonius, kurie, patekę į kulinarijos profesionalų rankas, tampa tikrais šedevrais“, – pastebi K. Agentas.

Potyrių festivalis – tai nauja kontaktų mugė

Idėjos sumanytojas Jogaila Morkūnas sako, kad rengti skonių festivalį paskatino noras pirmą kartą į vieną vietą sukviesti didžiausius maisto pramonės gamintojus bei parduotuvių, kavinių, restoranų savininkus: „„Manau, kad toks potyrių festivalis – tai nauja kontaktų mugė, kurioje kasmet galėtų susitikti visa maisto pramonės grandinė – nuo malūnininko ar mėsininko, iki virtuvės šefo ir prieskonių gamintojo. Ir taip kūrybiškai pasidalinti patirtimi ir skonių įvairove.“

Vos patekus į renginio zoną, festivalio svečius pasitinka šviežiai keptų kruasanų, pagardintų trintų vasariškų uogų tyre, kvapas. Nosį čia kutena ir ką tik iškeptos duonos aromatas. Festivalio organizatoriai svečiams pristato penkias erdves, kuriose randami skirtingas gastronomijos sritis atspindintys šefų kūriniai.

Penkios zonos – naujiems skonių potyriams

„Dessert‘ijos“ gastronomijos stende svečiai gali lepintis skanėstų įvairove – tortais, pyragaičiais, desertais. Užsukti į Italijos kulinarijos palapinę „Viva la pasta“ pakvietė virtuvės šefas S. Kizenevič. Čia pristatomi įvairiausi Viduržemio jūros regiono įkvėpti makaronų receptai.

Pasak S. Kizenevič, gurmaniškais patiekalais galime mėgautis ir namų virtuvėje, o lietuvių lėkštėse jau seniai ne vien bulvės ir mėsa. „Džiugu, kad išmokstame paįvairinti savo kasdienybę ir imamės ne tik ragauti, bet ir patys namie gamintis įvairesnius patiekalus, ne tik bulvinius blynus. Lietuviai išties labai mėgsta makaronus, tačiau kartais dar bijo paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, šiandien festivalio dalyviams siūlau paragauti makaronų su 3 sūriais ir kriaušėmis, rikotos sūriu ir špinatais. Yra begalybė įvairių variacijų, puikios vietinės produkcijos, tereikia fantazijos“, – pasakoja šefas.

Renginio erdvėje „Skonių potyris“ pasitiko skonio detektyvas R. Bolgov, kuris svečius intrigavo įvairiausių skonių potyrių eksperimentais. Kulinaras iš įvairių vaisių ir daržovių tyrių gamina kvapnią rudenišką sriubą, užkandžius bei gaivų šerbetą.

„Ruduo įkvepia daugiau laiko praleisti virtuvėje, gaminti turtingesnio skonio patiekalus ir jais dalintis su kitais. Džiugu, kad šis renginys sujungia skirtingo profilio šefus, o jo svečiai gali išbandyti naujas ir neatrastas gastronomijos sritis“, – sako R. Bolgov.

„Naujienų slėnis“ gastronomijos stotelėje gomurius malonino profesionalių technologų gaminiais – nuo duonos ir duonelių, iki saldžių ir pikantiškų pyragėlių. Praeiviai aktyviai domėjosi kulinarinėmis naujienomis ir dalyvavo degustacijose.

Visiškai kitokį mitybos kampą pateikė stende „Šokam į mokslus“ svečius pasitikę „Mantinga“ mokytojai. Jie priminė, kaip svarbu savo mityba rūpintis dar nuo mokyklos laikotarpio ir siūlė paskanauti gaminių, atitinkančių mokinių maitinimui keliamus reikalavimus bei aukščiausius skonio standartus.

Maistas – ir dirbtuvės, ir žaidimai

Apie tai, kaip pasigaminti skanų ir greitai paruošiamą užkandį – sumuštinį, kūrybinėse dirbtuvėse pasakoja sveikos mitybos ekspertas M. Lepeška. Čia dalyviai ne tik skanavo šefo sukurtus šedevrus, tačiau ir patys tapo virtuvės virtuozais – kūrė unikalių receptų sumuštinius, kuriais čia pat dalinosi ir valgė patys. 

Renginio vedėjas, nenuilstantis keliautojas, charizmatiškas televizijos laidų vedėjas Vytaras Radzevičius dalinosi savo kelionių ir maisto ragavimo patirtimi. Ja paremtas ir protų mūšis, kurio metu ne vienam svečiui teko pasukti galvą ir įminti skoniais apipintus klausimus.

Įmonės partneriai kaip „Santa Maria“, „Biovela“, „Paulig“, „Švyturys“, ne tik palaiko gerus tarpusavio santykius, bet ir drauge dalyvauja renginyje, kuriame visi drauge išbando skirtingų produktų dermes.