2020..08.19.
Ryžiai – tai paprastas, universalus ir pigus grūdas, maitinantis daugiau nei pusę viso pasaulio gyventojų. Tačiau jis ne mažiau populiarus ir Lietuvoje – jie atsiduria daugelio pirkėjų krepšeliuose. „Tačiau lietuviai dažniausiai ryžius renkasi tik garnyrui šalia kepsnio ar šašlyko. O visai be reikalo. Nors ryžiai puikiai papildo bet kokį patiekalą, jie nebūtinai turi užimti tik antraplanę patiekalo rolę“, – tikina tinklaraščio „Maisto kelionės“ autorius Marius Janavičius. Tad kaip pasirinkti tinkamą ryžių rūšį ir kokius receptus verta išmėginti?
Pasaulio virtuvėse ryžius galima sutikti visose įmanomose rolėse: ryžiais tirštinamos sriubos ar padažai, jie naudojami salotose, troškiniuose ar net desertuose.
„Manėte, kad ryžiai – tik Azijos šalyse populiarus ingredientas? O kaip gi sicilietiškieji ryžių rutuliukai arancini? Užkaukazėje populiarūs ryžiais įdaryti vynuogių lapai dorma? Avgolemono graikiška sriuba su ryžiais ir kiaušiniais? Net ir lietuviškieji balandėliai įdaromi ryžiais. Didelė tikimybė, jog daugeliui šių receptų ingredientų jau turite savo šaldytuve – jie labai universalūs. Gaminti iš ryžių nereikia didelio pasiryžimo ar žinių – patiekalus su jais sunku sugadinti, o improvizuoti galima į valias“, – teigia maisto tinklaraštininkas.
Grūdų perdirbimo įmonės „Malsena“ technologė Rima Gerulaitienė teigia, kad lietuviai taip pat galėtų būti vadinami ryžių tauta, nes jų suvalgo kur kas daugiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Lietuvoje, kaip ir daugelyje vakarų šalių, vieni populiariausių – ilgagrūdžiai ryžiai, kurie išvirūs išlieka ganėtinai purūs, nesuverda. O štai Pietų Europoje populiaresni vidutinio ilgio ryžiai arborio. Jie storesni, sugeria daugiau skysčio, todėl tampa šiek tiek lipnūs ir idealiai tinka paelijos ar rizoto gamybai. Galiausiai, trumpo grūdo ryžių rūšys yra apvaliausios ir stambiausios – jos dažniausiai sutinkamos Azijos virtuvėje. Išvirę tokie ryžiai būna drėgni ir lipnūs, todėl tinka desertams ar pudingams“, – skirtumus vardija ryžiais prekiaujančios įmonės technologė.
Specialistė priduria, kad svarbiausia ryžių taisyklė: kuo trumpesnis grūdas, tuo daugiau krakmolo ir tuo daugiau lipnumo išvirus. Ilgagrūdžiai ryžiai krakmolo turi mažiausiai, todėl išvirę išlieka purūs, o štai trumpo grūdo apvalūs ryžiai turi didžiausią krakmolo kiekį, todėl labiausiai tiks desertams ar sušiams.
3 skirtingi pasaulio skonių įkvėpti ryžių patiekalų receptai
Trūksta minčių pietums ar vakarienei, o į egzotiškas šalis norisi nusikelti bent mintimis? Išbandykite tinklaraštininko M. Janavičiaus ir „Malsenos“ siūlomus skirtingų pasaulio virtuvių patiekalus, kur ryžiai – patiekalo žvaigždė ir esminis ingredientas.
Vėlyviesiems pusryčiams – britiškas ryžių „kedgeris“ su lašiša
„Kedgeris“ (angl. kedgeree) gimė XVII-XVIII amžiuje, Anglijai valdant Indiją, o vėliau tapo tikru D. Britanijos kulinariniu pasididžiavimu. Tai idealus patiekalas vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, kai Benedikto kiaušiniai ar blyneliai pabosta“, – teigia tinklaraštininkas.
Jums reikės: 150 g „Malsenos“ plikytų ryžių, 100 g lašišos, 2 kiaušinių, 2 v. š. sviesto ar aliejaus, 2 česnako skiltelių, 1 nedidelio poro, 1/3 a. š. kumino sėklų, 1/2 a. š. garstyčių sėklų, 1/2 a. š. pankolio sėklų, 1 v. š. kario miltelių, 1 lauro lapo, 1 pomidoro, 1 žaliosios citrinos, šiek tiek druskos ir pipirų, šiek tiek šviežios kalendros.
Iš Indijos kilęs vištienos plovas „biryani“
„Iš pirmo žvilgsnio šis patiekalas gali pasirodyti kaip mums įprastas plovas, tačiau neapsigaukite, nes indiški prieskoniai jam suteikia visai kitą charakterį! Tradicinis „biryani“ gaminamas tik su basmati ryžiais, kurie pasižymi lengvu riešutiniu poskoniu ir išvirę nesulimpa“, – teigia M. Janavičius.
Jums reikės: 500 g vištienos blauzdelių (su kaulais ir oda), 200 g basmati ryžių, 1 svogūno, kelių šakelių smulkintos mėtos, 1 čili pipiro, 80 ml jogurto, 1 a. š. čili miltelių, 1,5 v. š. garam masala prieskonių, 700 ml vandens, šiek tiek druskos ir pipirų, 4 česnako skiltelių, imbiero (2-3 cm gabalėlio), 1/4 a. š. ciberžolės, 1 lauro lapo, 6 gvazdikėlių, 1 v. š. cinamono, 2 v. š. sviesto ar aliejaus, 1 a. š. kumino sėklų, 30 g razinų, 30 g anakardžių.
Meksikietiška sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais
„Meksikiečiai įsitikinę, kad ši sriuba su ryžiais, mėta ir jautienos kukuliais yra tikras maistas sielai. Ryžiai šioje sriuboje ne tik suteikia tirštumą, bet ir puikiai sulipina kukulius“, – sako M. Janavičius.
Kukuliams reikės: 500 g maltos jautienos, 60 g ilgagrūdžių ryžių, 1 kiaušinio, 3 skiltelių česnako, 1/3 smulkinto svogūno, šiek tiek druskos ir pipirų, 4-6 šakelių šviežios mėtos, 2-4 šakelių šviežių petražolių, 1 a. š. kumino. Sriubai reikės: 5 pomidorų, 1 svogūno, 1 čili pipiro, 4 skiltelių česnako, 90 g ryžių, 2 morkų, 1 nedidelės cukinijos, 3 bulvių, 1 a. š. džiovinto raudonėlio, 1 a. š. kumino, šiek tiek druskos ir pipirų, šiek tiek alyvuogių aliejaus, 1 l jautienos sultinio.