2022.03.23.
Prancūziškas batonas, geriau žinomas kaip „bagetė“ – viena populiariausių duonos rūšių ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje. Ilgas, traškus, auksinės plutelės batonas puikiai dera su įvairiais pusryčių ingredientais: sviestu, sūriu, skirtingomis užtepėlėmis, džemais ar paštetais, taip pat gali būti patiekiamas šalia salotų, sriubų, o pačioje Prancūzijoje jis mėgstamas net ir prie makaronų ar bulvinių patiekalų. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, prancūzišką batoną nesudėtinga pasigaminti namuose – prireiks vos keturių ingredientų. Tiesa, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad baltų miltų batonu nereikėtų mėgautis kasdien.
Ilgas tradicijas turintis kepinys
Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės dr. Editos Gavelienės, duona – ilgas tradicijas žmonijos istorijoje turintis produktas. Ne išimtis ir prancūziškas batonas. Manoma, kad dėl trumpesnio gamybos laiko ir patogumo ši duonos rūšis Europoje ypač išpopuliarėjo po Pirmojo pasaulinio karo. Traškios „bagetės“ ilgainiui tapo ne tik Prancūzijos kulinarijos simboliu, bet ir visame pasaulyje mėgstamu kepiniu. Tai – duona, kurią šiltuoju sezonu patogu neštis į pikniką gamtoje, lengva plėšti tiesiog rankomis ir skanauti dar šiltą.
„Būtų sudėtinga surasti kitą tokį produktą, kuris žmonių būtų taip seniai vartojamas ir mėgstamas, kaip duona. Tačiau dabartinėje sveikatai palankios mitybos piramidėje duona yra toje pačioje kategorijoje, kur ir kompleksinių angliavandenių šaltiniai – kruopos. Priklausomai nuo to, iš ko ji yra pagaminta, nusakoma duonos maistinė vertė ir nauda sveikatai. Pirmenybę vertėtų teikti maistingesnei viso grūdo duonai, tačiau saikingai galima valgyti ir šviesią duoną. Pats lengviausias ir greičiausias sveikatai palankios duonos išsirinkimo būdas – ieškoti ant pakuotės „Rakto skylutės“ simbolio“, – sako gydytoja dietologė.
Vis dėlto, kaip ir kitais miltiniais patiekalais, duona mėgautis vertėtų saikingai. „Miltiniai patiekalai – energijos šaltinis. Kalbant apie maistinių medžiagų kiekius, tai – kompleksiniais angliavandeniais turtingas produktas. Tačiau žmogaus organizmas visuomet laimės, kai racionas bus įvairus. Duonos vengti nereikia ir maistinga jos riekė gali būti dienos racione, tačiau svarbu valgyti kuo įvairesnius produktus“, – primena dr. E. Gavelienė.
Kaip išsikepti prancūzišką batoną namuose?
Bagetės – tikras prancūziškos virtuvės pasididžiavimas. Tačiau traškia, šiek tiek grublėta ir auksine plutele pasidengusią duoną namuose nesunku išsikepti ir patiems. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, nuostabios formos ir aromato duonai prireiks vos kelių ingredientų: kvietinių miltų, vandens, mielių ir šiek tiek druskos.
„Prancūziškas batonas – mūsų pirkėjų išties mėgstamas kepinys. Šios duonos rūšies skersmuo įprastai siekia apie 5–6 centimetrus, o ilgis gali siekti net ir metrą. Žinoma, gaminant prancūzišką batoną namuose tokio įspūdingo ilgio bagetės išsikepti nepavyks. Kaip bebūtų, nuostabu, kaip iš kelių paprastų ingredientų pavyksta turėti kvapnų, traškų ir su daugeliu patiekalų derantį batoną“, – sako L. Barčaitė.
„Rimi“ kulinarijos technologė pažymi, kad kepant prancūzišką batoną svarbiausia palaikyti tinkamą drėgmės kiekį. „Šio kepinio traškumo paslaptis – kepimo metu naudojami garai. Todėl namuose kepdami bagetes pasiruoškite vandens vonelę ir kepdami duoną ją laikykite orkaitėje. Prieš kepant suformuotus batonus taip pat šiek tiek apipurkšite vandeniu. Be to, prancūziškam batonui ne ką mažiau svarbu ir kokybiški miltai. Gaminant jo tešlą rekomenduočiau miltus persijoti – taip kepinys bus puresnis, be gumuliukų“, – patarimais dalijasi L. Barčaitė.
Ji priduria, kad prancūziškas batonas skaniausias tą pačią dieną: „Namuose nerekomenduočiau ilgai laikyti prancūziško batono, nes skaniausias jis šviežias ir dar šiltas. Jei nesuvalgėte viso batono tą pačią dieną, galite jį supjaustyti riekelėmis, šiek tiek padžiovinti orkaitėje ir laikyti sandariame inde. Traškūs džiūvėsėliai puikiai tiks prie salotų, sriubų ar įvairių užkandžių.“
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose kviečia išsikepti prancūzišką batoną ir dalijasi šio nuostabaus kepinio receptu.
Prancūziško batono receptas:
Jums reikės:
1 stiklinės šilto vandens
7 g sausų mielių
2 šaukštelių cukraus
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio druskos
450 g miltų
Gaminimo eiga: