Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų
Nuotraukos

Kaip išvengti žarnyno infekcijų vasarą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad vasarą padažnėja žarnyno infekcinių ligų ir apsinuodijimų maistu rizika. Kai aplinkos temperatūra didesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maiste gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste esančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi, ypač jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20°C ir aukštesnėje temperatūroje.

Apsinuodijimo būdai
Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas, pvz., salotos, mišrainės su majonezu, karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.
Užsikrėsti ligų sukėlėjais galima ir nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens. Vasarą padaugėja atvejų, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių. Dažniausiai tokių protrūkių priežastimi būna ant žarijų paruošti kepsniai iš vištienos, namuose, kavinėse bei restoranuose vestuvėms ar kitiems pobūviams iš anksto paruoštas, netinkamai apdorotas karščiu ar kitaip netinkamai tvarkomas maistas.
Dauguma žarnyno infekcinių ligų, po kelių valandų ar dienų po užsikrėtimo, pasireiškia panašiais požymiais – pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu.
 

Kaip apsisaugoti nuo infekcijos
Kadangi efektyvių skiepų nuo šių ligų nėra, pagrindinėmis profilaktikos priemonėmis yra saugus maistas ir rankų higiena. Kad netikėtai užklupta liga neapkartintų poilsio, pateikiame keletą naudingų patarimų: ruošiantis į kelionę ar į gamtą, įsidėkite negreitai gendančių maisto produktų arba maistą laikykite termoizoliacinėse dėžėse; užkandžiams gamtoje pasiimkite labiausiai tinkamo maisto – šalto rūkymo mėsos gaminių, traškučių, vaisių, daržovių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno, geriamo vandens; neplaukite vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje; venkite užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis. Nepirkite maisto tose vietose, kur neužtikrintos saugios maisto tvarkymo sąlygos (pvz., kioske nėra vandens ar darbuotojas gamina užkandį be pirštinių ir pan.); maudantis jūroje, ežere ar upėje stenkitės, kad vanduo nepatektų jums į burną.
Visada nusiplaukite rankas su muilu pasinaudoję tualetu, prieš valgį, prieš ruošdami maistą ir maisto tvarkymo metu. Nesant galimybei rankų nusiplauti, rekomenduojama rankas valyti drėgnomis servetėlėmis. Svarbu dažnai ir kruopščiai plauti ar valyti rankas kūdikiams ir mažiems vaikams.

Žarnyno infekcijos simptomai
Labai dažnai suaugusiems, kitų sveikatos problemų neturintiems asmenims, žarnyno infekcinės ligos požymiai po kelių dienų praeina savaime. Rimtai sunerimti ir kreiptis gydytojų pagalbos būtina, jeigu yra šie ligos simptomai: kūno temperatūra didesnė nei 38°C, viduriavimas su krauju, dažnas ir gausus vėmimas bei viduriavimas, pavojingi kūno skysčių praradimo požymiai (sausumas burnoje, sumažėjęs šlapimo kiekis, galvos svaigimas), ligos požymiai tęsiasi ilgiau nei 3 dienas.


Info