Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

M. Grigonis: „Sveika mityba ir restoranai – suderinama“

Kauno „Žalgirio“ krepšininko Mariaus Grigonio socialinio tinklo „Instagram“ paskyra išduoda, kad 24-erių sportininkui nesvetimi šiuolaikinio jaunimo mitybos įpročiai
Nuotraukos

2019.04.03.

Kauno „Žalgirio“ krepšininko Mariaus Grigonio socialinio tinklo „Instagram“ paskyra išduoda, kad 24-erių sportininkui nesvetimi šiuolaikinio jaunimo mitybos įpročiai – kartais jis renkasi greitojo maisto, kartais vegetariškų patiekalų ar tolimųjų kraštų virtuvę. Tiesa, M. Grigonis nustebindamas pabrėžia, kad nuklydimus sau leidžia tik dėl to, kad kas dieną praktikuoja sveiką mitybą, kurią turėjo atrasti savarankiškai dar būdamas 19-iolikos. Taigi – kas padeda vienam žymiausių Lietuvos jaunosios kartos krepšininkų derinti griežtą mitybos režimą ir kulinarinius atradimus?

„Sveikas maistas man buvo naujiena“

„Tai, ką valgau dabar, ir tai, ką valgydavau vaikystėje, labai skiriasi. Kugeliai, cepelinai, kotletai ir kitas riebus maistas buvo įprastas tėvų namuose. Tik pradėjęs profesionaliai žaisti sužinojau, kaip reikėtų maitintis ir koks maistas teikia energijos. Sveikas maistas man buvo naujiena“, – neslepia šiame sezone į „Žalgirį“ grįžęs ir Eurolygoje debiutavęs Marius Grigonis.

Radikaliai jaunojo sportininko mitybos įpročius pakeitė keleri metai, praleisti rungtyniaujant Ispanijoje. „Žinoma, viskas pasikeitė ne per vieną dieną. Ieškant sau tinkamiausio maisto neužtenka tik straipsnių internete, dietologų ar trenerio, kolegų patarimų. Sunkiausia dalis – stebėti, kaip į vieną ar kitą maistą reaguoja tavo kūnas, kaip susiję treniruočių rezultatai ir tavo savijauta su tuo, ką suvalgei. Toks savęs stebėjimas – sunkus ir ilgas darbas, tačiau, atlikęs jį sąžiningai, jau po kelerių metų gali susidaryti kone idealų valgiaraštį, kuriame atsiranda vietos ne tik avižinei košei ir daržovėms, bet ir gurmaniškiems patiekalams“, – pasakoja M. Grigonis.

Toks principas taip pat leido „Žalgirio“ krepšininkui atrasti, kad renkantis maistą už valią svarbesnis saiko jausmas. „Ir kalbu ne tik apie greitojo maisto ar saldumynų vartojimą, bet ir apie fanatišką mitybos planų laikymąsi. Net ir dabar sunkesnė vakarienė netampa didele tragedija. Laisvalaikiu leidžiu sau pasilepinti ir lygiai taip pat be didesnių dramų grįžtu prie griežtesnio valgiaraščio, kai ateina treniruočių ir rungtynių laikas. Na, o jeigu po rungtynių svetur su komanda nespėjame ramiai pavalgyti, užeiname į greitojo maisto restoraną – jeigu nežadi suvalgyti visko, kas siūloma, toks apsilankymas tavo rezultatų aikštelėje kardinaliai nepakeis“, – pasakoja sportininkas.

Atrasti sveikesnius patiekalus padeda ir išskirtiniai restoranai

Nors anksčiau Marius neretai ruošdavo maistą pats, šiandien jo rutinos dalis – pietūs mieste. „Tuo, kad geri restoranai padeda suderinti du, rodos, neįmanomus dalykus – sveiką mitybą ir naujus skonius – su žmona įsitikinome, kai žaidžiau Berlyne. Tame mieste nuostabi pasaulio virtuvių įvairovė – kiekvieną dieną gali atrasti ką nors naujo, kad ir užsukęs į japonų arba vegetarišką restoraną. Būtent ten atradau, kad veganiški desertai – labai skanūs, o kulinarija gali būti puikiu pomėgiu, visiškai netrukdančiu sportininko karjerai“, – pasakoja M. Grigonis ir priduria, kad grįžus į Kauną įpročio pietauti mieste atsisakyti nereikėjo – ir čia netrūksta skanaus ir sveiko maisto pasirinkimų.

„Su komandos draugais turime tradiciją – kai treniruojamės Kaune, kas būna praktiškai kas dieną, išskyrus Eurolygos išvykos rungtynes, papietauti užsukame į „Žalgirio“ arenoje įsikūrusį restoraną SALA. Ten randame ne tik labai skanias sriubas, bet ir sveikai pagamintus antruosius patiekalus – daržoves, žuvį, mėsą. Nevengiame aplankyti ir kitų vietų, pasitikime vienas kito rekomendacijomis, ypač kapitono Pauliaus Jankūno“, – šypteli Marius.

Ar apsilankymai restoranuose įkvepia eksperimentams ir namų virtuvėje? „Su žmona kartas nuo karto pasigaminame ką nors įdomesnio, tačiau esame tik mėgėjai, kulinarinių aukštumų nesiekiame. Kai kuriuos patiekalus, kurie ir skanūs, ir sveiki, apskritai labai sunku ir net brangu pasigaminti namuose. Todėl dažniausiai, sugalvoję paragauti ko nors išskirtinio, renkamės restoraną“, – atsako sportininkas.

Dėmesys maistui – visam gyvenimui

Ne paslaptis, kad šiuo metu Marius su žmona Salomėja laukia šeimos pagausėjimo. Pasiteiravus, ar būsimi tėveliai jau numatė, kokį požiūrį į mitybą diegs savo atžalai, sportininkas su šypsena skuba patikinti – saldainiai nuo vaiko slepiami nebus, tačiau ir maistas bus sveikesnis nei tas, kurį vaikystėje valgydavo pats.

„Manau, kad geriausia auklėti savo pavyzdžiu. Su žmona mėgstame saldumynus, todėl drausti jų savo vaikui neketiname. Jau ir pats pastebėjau, kad griežta dieta, kai vaikas visą vaikystę nemato nei saldainių, nei traškučių, galiausiai pasibaigia liūdnai – kai vaikas gauna pasirinkimo laisvę, jis tiesiog negali atsivalgyti nesveikų produktų“, – sako M. Grigonis ir priduria, kad vienas svarbiausių mitybos principų, kurį norėtų perduoti, – nuoširdus domėjimasis tuo, ką valgai.

„Mitybos, sveikatos klausimais domiuosi ir laisvalaikiu, nes man iš tikrųjų įdomu. Net ir parduotuvėje, prieš ką nors pirkdamas, neretai paskaitau etiketę. Nors kalorijų neskaičiuoju, bet pridėtinio cukraus kiekį stengiuosi reguliuoti. Tikiuosi, kad sąmoningumas renkantis, ką valgyti, manęs nebepaliks visą gyvenimą – juk būna, kad karjerą baigę sportininkai greitai atsipalaiduoja ir visiškai nebesirūpina savo valgiaraščiu. Tačiau asmeniškai man sveikesni pasirinkimai leidžia ne tik siekti karjeros aukštumų, bet ir padaro pasaulį gražesnį. Gera bendra savijauta ir nuotaika – svarbūs bet kuriame amžiuje“, – svarsto „Žalgirio“ krepšininkas.