Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Kam sveikam žmogui reikalingas papildomas vitaminas C?

Šiais metais itin anksti prasidėjus peršalimo ligų sezonui, vaistininkai stebi augančią vitamino C paklausą
Nuotraukos

Šiais metais itin anksti prasidėjus peršalimo ligų sezonui, vaistininkai stebi augančią vitamino C paklausą. Palyginus su praėjusiais metais, lapkričio mėnesį vitamino C preparatų parduota net 37 procentų daugiau, praneša vaistinių tinklo atstovai.

Sveikatos specialistai sako, kad šaltuoju metų laiku daugumai klientų aktualiausias vitamino C poveikis imuninei sistemai: siekis sustiprinti organizmo atsparumą ir apsisaugoti nuo ligų.

„Tyrimai rodo, kad žmonės vartojantys vitaminą C serga šiek tiek trumpiau. Vis dėlto tai reikėtų daryti reguliariai, o ne priebėgomis, kai peršalimų ir kitų panašių susirgimų sezonas jau čia pat“, – pataria vaistininkas Petras Vaitiekūnas.
Sveikatos specialistų teigimu, nauda imunitetui vitamino C poveikis neapsiriboja. Teigiama vitamino C įtaka organizmui priklauso nuo amžiaus ir sveikatos būklės.

„Energingiems ir judriems vaikams vitaminas C naudingas tuo, kad skatina kolageno gamybą – šis baltymas padeda greičiau užgyti nedidelėms žaizdelėms, mėlynėms ir įbrėžimams. Vyresniame amžiuje  vitaminas C padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje (ir taip išvengti širdies ir kraujagyslių ligų), gali būti naudingas akių ligų, kataraktos bei amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, ir onkologinių susirgimų prevencijai“, – komentuoja vaistininkas.

Anot P. Vaitiekūno, vitaminą C taip pat turėtų rinktis veiklūs, stresą patiriantys žmonės, nes šis vitaminas yra svarbus normaliai nervų sistemai ir psichologinei būklei palaikyti, padeda mažinti nuovargį, psichologines ir fizines streso sukeliamas reakcijas.

Nors tradiciškai manoma, kad daugiausiai vitamino C turi citrusiniai vaisiai, jis aptinkamas ir kituose vaisiuose bei daržovėse, apie kuriuos susimąstoma rečiau.

Daugiausiai vitamino C yra saldžiuosiuose pipiruose, brokoliuose, žiediniuose ir Briuselio kopūstuose, taip pat erškėtuogėse, šaltalankio uogose, juoduosiuose serbentuose ar žemuogėse. Tai natūralūs vitamino C šaltiniai, tačiau sveikatos specialistai įspėja, kad maisto virimas ir kepimas mažina vitamino įsisavinimą. Anot P. Vaitiekūno, ne mažiau vitamino C įsisavinimui trukdo tokie šiuolaikinio gyvenimo palydovai kaip teršalai ar stresas bei žalingi įpročiai – rūkymas ir alkoholis. Todėl pajutus, jog dažniau sergama, pradėjo kraujuoti dantenos ar lėčiau gyja žaizdos, reikėtų nedelsiant pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku.

 

Info