Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Stiprinkite imunitetą ir nesirgsite

Imunitetą galima palyginti su angelu sargu, saugančiu mūsų organizmą. Imunitetas – tai žmogaus organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo visko, kas jam genetiškai nepriimtina
Nuotraukos

Imunitetą galima palyginti su angelu sargu, saugančiu mūsų organizmą. Imunitetas – tai žmogaus organizmo gebėjimas apsisaugoti nuo visko, kas jam genetiškai nepriimtina: nuo mikroorganizmų, virusų, parazitų, persodintų svetimų audinių, ląstelių, baltymų bei kitų genetiškai svetimų medžiagų.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos skyriaus formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė sako, kad mechanizmas, kuris kontroliuoja organizmo atsparumą, panašus į specialiai tam parengtą kariuomenę. Jos uždavinys – žaibiškai reaguoti į patogeninius mikroorganizmus. Su jais kovoja imuninės ląstelės.

Mūsų apsaugos kariuomenę būtina stiprinti

Imuninės ląstelės yra pasklidusios po visą organizmą, kad galėtų tuojau pat atsakyti į mikrobų atakas. Šios ląstelės gaminamos limfmazgiuose, užkrūčio liaukoje, kaulų čiulpuose, blužnyje, tonzilėse. Imuninės ląstelės saugo mus nuo ligų įvairiais būdais: vienos iš jų pačios praryja mikrobus, kitos pagamina antikūnius, naikinančius priešiškas ląsteles.

Tačiau, nors mus sauganti kariuomenė nuolat atsinaujina, turime ir patys jai padėti. Norėdami apsisaugoti nuo ligų ir sustiprinti imunitetą, turime nuolat rūpintis savimi ir net pakeisti gyvenimo būdą.

R.Babravičienė pataria visų pirma susirūpinti savo mityba ir valgiaraščiu. Organizmas turi gauti visų reikalingų medžiagų. Reikia vengti beverčio, vadinamojo „greito“ maisto.

Tegul jūsų mitybos pagrindą sudaro natūralūs produktai, didinantys organizmo atsparumą. Rinkitės maisto produktus, kuriuose gausu A, C, E, D ir B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų, mikroelementų cinko, seleno, geležies, kurie palaiko gynybinę organizmo sistemą.

Vitaminų ir mikroelementų šaltiniai

Vitamino C yra citrinose, erškėtuogėse, juoduosiuose serbentuose, šaltalankio uogose, svarainiuose, spanguolėse, kiviuose, paprikose. Vitaminas C yra pagrindinis imuninės sistemos stiprintojas.

Vitamino E gausu migdoluose, saulėgrąžų sėklose ir aliejuje, grūduose, kiaušinio trynyje, grikių kruopose, kviečių gemaluose, avokadose.

Vitamino A – morkose, brokoliuose, svieste, kepenyse, žuvų taukuose.

B grupės vitaminų – rupių miltų produktuose, mielėse, kopūstuose.

Cinko - mėsoje, sūryje, kruopose, riešutuose, grūdiniuose produktuose, kiaušiniuose.

Seleno – jūros gėrybėse, saulėgrąžų ir moliūgų sėklose, žuvyje.

Geležies – mėsoje, kepenyse, petražolėse.

Svarbi ir gera nuotaika

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro skyriaus vedėja rekomenduoja kasdien suvalgyti 1-2 šaukštelius medaus, nes jame yra ne tik įvairių mikroelementų, bet medus turi ir antibiotikams būdingų savybių. Siūlo nepamiršti svogūnų ir česnakų (1-2 skilteles), nes jie stiprina organizmo apsaugą ir naikina bakterijas.

Būtina valgyti riebiųjų žuvų, turinčių nesočiųjų riebalų rūgščių, rauginto pieno produktų, nes juose yra gerųjų bakterijų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikroflorą, bei palaiko gerųjų ir blogųjų bakterijų balansą, skatina vitaminų pasisavinimą.