Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Taukai ar aliejus – su kuo sveikiau kepti maistą?

Kepti maistą su taukais yra sveikiau nei su kai kurių rūšių augaliniu aliejumi ..
Nuotraukos

 

Kepti maistą su taukais yra sveikiau nei su kai kurių rūšių augaliniu aliejumi, mat kaitinamas augalinis aliejus išskiria toksiškas chemines medžiagas, galinčias sukelti vėžį, širdies ligas ar net silpnaprotystę, skelbia naujo tyrimo, apie kurį rašoma dailymail.co.uk., išvados.

Jau ir anksčiau buvo žinoma, kad, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar kukurūzų aliejus, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų, – ne pats sveikiausias pasirinkimas. Kur kas geresne alternatyva iki šiol laikytas alyvuogių aliejus. Bet štai naujasis tyrimas atskleidė, kad kepant maistą ir pastarąjį aliejų pranoksta sviestas, taukai arba kokosų aliejus.

Tokie rezultatai paaiškėjo po daugiau nei 20 metų trukusio tyrimo ir jie radikaliai paneigia ankstesnes oficialias rekomendacijas vengti sočiųjų riebalų ir vietoje jų rinktis polinesočiuosius.

Aliejaus kaitinimo metu vykstančias chemines reakcijas tyręs profesorius Martin Grootveld iš De Montfort universito Lesteryje aiškina, kad pirmiausia būtina apskritai valgyti mažiau su riebalais keptų patiekalų. Tačiau žinodamas, kaip daugeliui sunku atsispirti tokiam maistui, mokslininkas pataria kepimui rinktis tokius riebalus, kurie kaitinami išskiria mažiau toksiškų medžiagų. Pavyzdžiui, kokosų aliejų – jame gausu sočiųjų riebalų, bet net 90 proc. iš jų yra nekenksmingi sveikatai.

Taip pat profesorius primygtinai pataria apskritai vengti bet kokių produktų, kuriuose yra daug polinesočiųjų riebalų, ir rinktis tokius, kuriuose yra mononesočiųjų arba sočiųjų riebalų.

VLmedicina.lt