Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Kepsnių sezonas: ką naudinga žinoti?

Ant laužo keptas maistas yra sveikesnis nei keptuvėje ar juo labiau skrudintuvėje
Nuotraukos

Su atšilusiais orais ateina ir kepsnių sezonas – bene smagiausias metų laikas, kai pilnais iškylų krepšiais nešini žmonės patraukia į gamtą ir ant laužo kepa mėgstamą maistą. Gydytojai perspėja, kad iškylaudami žmonės būtų atsargūs – atidžiai rinktųsi marinuotą mėsą bei jos kepimo būdą.

Pasak barbekiu kepėjų asociacijos prezidento Juozo Kaminsko, nuo kunigaikščių laikų išlikęs pomėgis ant laužo kepti maistą niekur nedingo, tačiau senas tradicijas pakeitė nauji mėsos marinavimo, kepimo būdai, kurių lietuviai prigalvoja tikrai ne vieną. J. Kaminskas sako, kad pastaruoju metu lietuviai ypač pamėgo ant laužo kepti visą vištą. Ją jis pataria kepti kiek neįprastu būdu: į tuščią stiklinį butelį įpilti vandens ir įvairių žolelių, o patį butelį įkišti į vištą – verdantis vanduo išskirs žolelių aromatą ir skonį, kurį sugers kepamas paukštis.

„Sveikos mitybos fondo“ ekspertas vaikų gastroenterologas prof. Liutauras Labanauskas teigia, kad pačių žmonių gamintas marinatas yra sveikesnis. Tuo tarpu renkantis jau marinuotą mėsą, jis rekomenduoja atidžiai išstudijuoti marinato sudėtį ir įsitikinti, kad jame nėra nitritinės druskos (E250). Mat aukštoje temperatūroje reaguodama su aminais ir amino rūgštimis, nitritinė druska sudaro sveikatai pavojingų kancerogeninių junginių.

Pasak profesoriaus, ant laužo keptas maistas yra sveikesnis nei keptuvėje ar juo labiau skrudintuvėje: „Žinodami, kad riebus maistas yra nesveikas, vis tiek jį vartojame, – taip pat yra ir su keptu maistu. Tačiau vasarą, būnant prie ežero, susilaikyti nuo gamtoje ant grotelių kepto maisto, – labai sunku. Mėsą patartina kepti folijoje, kad ji mažiau apskrustų, o besilaikantiems dietos ar turintiems daug cholesterolio kraujyje reikėtų rinktis ir kepti lengvesnį maistą, pavyzdžiui, liesą vištieną, žuvį ir daržoves – baklažanus, cukinijas ir pan.“, – sako L. Labanauskas. Mitybos ekspertas pataria pašalinti ir nevalgyti apskrudusio maisto (odelių ar kraštelių) bei atkreipia dėmesį, kad pernelyg apskrudęs maistas ypač apsunkins mažamečių vaikų skrandžius.

Kad iškyla gamtoje būtų malonesnė, didžiulę patirtį kepant maistą turintis J. Kaminskas dar pataria laužą kurti iš lapuočių malkų, kurios, kitaip nei pušies ar kitų spygliuočių, neišskiria specifinio kvapo. Drąsiai galima naudoti ir specialų degųjį skystį, tačiau svarbiausia stebėti, kad jo nepatektų ant maisto.