Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Renginių
Video
Katalogo kategorijų

Kokia yra rekomenduojama vyno laikymo temperatūra

Jei vynas jums tiesiog gėrimas, kurio kartais paragaujate su draugais – jo saugojimui pakaks ir standartinio šaldytuvo, kuriame laikote maisto produktus ..
Nuotraukos

Jei vynas jums tiesiog gėrimas, kurio kartais paragaujate su draugais – jo saugojimui pakaks ir standartinio šaldytuvo, kuriame laikote maisto produktus. Tačiau jei jūs vertinate ir mėgaujatės vyno skonio subtilybėmis, tuomet jums reikia atskiro vyno šaldytuvo, nes vyno saugojimas bendrame šaldytuve turi tris minusus: 

  • Per didelė vibracija. Vibracija kenkia vynui ir laikui bėgant jis praranda skonio savybes.
  • Dažnas temperatūros svyravimas. Virtuvės šaldytuvas yra dažnai varstomas, o temperatūrų svyravimai kenkia vynui.
  • Netinkama temperatūra. Bendras šaldytuvas yra tiesiog per šaltas vyno laikymui.

Reikia pripažinti, kad visa tai labai svarbu, jei vynas yra senesnis nei 5 metai. Jei mėgaujatės jaunesniu kaip 5 metai vynu ir įsigiję jį planuojate suvartoti greičiau nei per metus, vargu ar pajusite didelį skonio skirtumą laikydami vyną bendrame ar tik vynui skirtame šaldytuve.

Temperatūra. Apie vyno sandėliavimo temperatūrą vieningos nuomonės nėra. Daugumoje užsienio straipsnių nurodoma, kad idealiausia temperatūra yra 55 laipsniai pagal Farenheitą, arba 12,78 laipsnių pagal Celsijų ir ši temperatūra tinka visiems vynams – tiek baltam, tiek raudonam, šampanui ar putojančiam vynui. Tuo tarpu lietuviški šaltiniai teigia, kad geriausia vyno saugojimo temperatūra yra 11–12 °C.

Viename šaltinyje teigiama, kad saugojimo temperatūra nesugadins jaunesnio nei 5 metai vyno skonio ir jis gali būti sandėliuojamas 8–14 °C temperatūroje. Aukštesnėje aplinkos temperatūroje vynas tiesiog greičiau bręsta ir jei nesiruošiate jo laikyti ilgiau nei metus – didelio skirtumo nepajusite. Panašu, jog iki 5 metų amžiaus vyno skoniui didesnę įtaką turi pateikimo, o ne saugojimo temperatūra. Štai kelios rekomenduojamos vyno pateikimo temperatūros: 

    • Baltas vynas turėtų būti pateikiamas 8–14 °C laipsnių temperatūros.
    • Lengvas raudonas vynas – 13 °C laipsnių.
    • Sodrus raudonas vynas – 15–18 °C laipsnių.
    • Šampanas ir putojantis vynas – 6–8 °C laipsnių temperatūros.

   Kiek konkretesnis vyno pateikimas pagal rūšis: 

Vyno rūšis

Pateikimo temperatūra

Cabernet/shiraz

18°C

Pinot noir

14°C

Chardonnay

10°C

Sauvignon blanc

8°C

Šampanas

6°C

 

Tinkamai vyną pateikti galite ir kelionės metu – tam puikiai tiks automobilinis šaldytuvas.