Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Patvirtinta, kad saldiklis aspartamas yra saugus vartoti

Europos maisto saugos tarnybos ekspertai, pakartotinai ištyrę saldiklio aspartamo poveikį žmogaus organizmui
Nuotraukos

Europos maisto saugos tarnybos ekspertai, pakartotinai ištyrę saldiklio aspartamo poveikį žmogaus organizmui, patvirtino, kad jį vartoti kaip cukraus pakaitalą yra visiškai saugu. Dienos aspartamo norma – 40 miligramų vienam kilogramui kūno svorio – neturi jokios neigiamos įtakos žmogaus organizmui.

Taip pat ekspertai paneigė, jog aspartamas ir jo skilimo produktai gali sukelti genų pakitimus, įskaitant vėžį. Įrodyta, kad aspartamas nepažeidžia smegenų, nervų sistemos ir nepakeičia vaikų ir suaugusiųjų kognityvinių funkcijų. Tyrimo metu nustatyta, kad aspartamo skilimo produktai – fenilalaninas, metanolis ir asparto rūgštis – natūraliai aptinkami įvairiuose maisto produktuose (pavyzdžiui, metanolio turi vaisiai ir daržovės). „Atliktas tyrimas buvo vienas visapusiškiausių aspartamo rizikos vertinimo tyrimų. Tai didelis žingsnis link didesnio vartotojų pasitikėjimo, grindžiamo Europos Sąjungos maisto saugos sistema ir maisto priedų reguliacija“, - teigė EFSA Maisto priedų ir pridėtinių mitybos šaltinių specialistų grupės pirmininkė dr. Alicja Mortensen. 

Šį teiginį atkartoja ir Europos gaiviųjų gėrimų asociacijų sąjunga – gaiviųjų gėrimų pramonėje naujausių tyrimų išvados itin aktualios. Vien Europoje mažai ir nulį kalorijų turintys gėrimai sudaro 30 procentų visų gaiviųjų gėrimų pardavimų. Tai svarbus pasirinkimas vartotojams, kurie siekia reguliuoti su maistu gaunamos energijos kiekį.
„Mitybos industrija yra labai griežtai reguliuojama. EFSA sudaro ypač kompetentingi ekspertai, jie ištyrė visus turimus duomenis. Žmonės gali būti tikri, kad visi duomenys yra patys naujausi ir EFSA pareiškimas remiasi tik moksliniais faktais. Aspartamas yra sudarytas iš medžiagų, kurios ir taip yra vartojamos kasdien“, - sako profesorius emeritas Andrew Renwick (University of Southampton).
Tarptautinės saldiklių asociacijos pranešime taip pat rašoma, kad aspartamas yra puikaus skonio maisto priedas, tinkamas visiems, kurie mėgsta valgyti saldžiai ir be kalorijų. Mažai kalorijų turintys saldikliai, tokie kaip aspartamas, padeda žmonėms kovoti su nutukimu ir reguliuoti savo svorį. Jie taip pat yra tinkamas pasirinkimas sergantiems diabetu, nekenkia dantims.

Dar iki 2009 metų Europos Komisijos nurodymu buvo ištirti visi maisto priedai. Pakartotinus tyrimus, įskaitant ir aspartamo (E 951), buvo numatyta užbaigti 2020 metais. Tačiau iškilus su paskutiniais tyrimais susijusiems klausimams, ši data buvo paankstinta – Europos Komisijos nurodymu EFSA pakartotinai tirti saldiklio poveikį pradėjo jau 2011 metais. Aspartamas yra bene labiausiai ištirtas maisto priedas: per 30 metų jo saugumas patvirtintas daugiau nei 200 tyrimų.