Gintaro užeigą pasiekti nesunku: jos link veda tiesi, be žymesnio posūkio vienuolikos kilometrų atkarpa nuo Alytaus į Lazdijų pusę. Patogu privažiuoti, automobilį pasistatyti, yra kuo vienkiemio valdose pasigėrėti. Šį kartą kiti ketinimai atvedė į šią sodybą. Sulaukėme skambučio ne vieno skaitytojo, prašančio pakalbinti užeigos šefą Gintarą Navicką, kuris kepa skaniausias šiose apylinkėse bandas. Profesionalus virėjas neskubėjo linktelti galva: „Visai čia pat, Miroslave, gyvenanti buvusi uošvė Nijolė – puiki šeimininkė. Bet skonis kaip grožis – kas vienam labai skanu, kitam – nelabai.“ Gintaras sutiko pakalbėti apie savo verslo ieškojimus.
Vertina natūralumą
Nors iškaba jau penkerius metus byloja, kad čia Gintaro užeiga, daugelis ją vadina ankstesniu pavadinimu – „Hermis“. Net pats šeimininkas kartkartėmis nurodydamas kryptį link užeigos pamini „Hermį“. Jame nuo gryno lauko prasidėjo ir Gintaro darbo metai.
„Uošviai Nijolė ir Jurgis Rubliauskai padarė pradžią, davė ir dukterį, ir pinigų. Kartu su jų dukra baigėme Kauno virėjų mokyklą. Greitai pasistatėme namus, buvome jauni, giliau nemąstėme, dabar jau viską bandau pasverti. Dirbti virtuvėje patiko ir dabar patinka. Deja, likimas turi savo planą. Esu laimingas, kad po skyrybų sugebėjome su buvusia žmona išsaugoti gerus santykius, nepašlijo jie ir su uošviais. Turiu tris vaikus, kurie jau suaugę. Vyriausias kurį laiką gyveno ir dirbo su manimi, bet vėliau ir jis išvyko pas mamą į Angliją. Jau ir anūkės sulaukiau. Dažnai pamąstau, kad dabartinė mano gyvenimo atkarpa pati gražiausia ir geriausia“, – pasidžiaugia Gintaras.
Dažnai važiuojantieji pro šalį atkreipia dėmesį į prasiplėtusią pilaitę. Pašnekovas sako, kad statybos vienkiemyje nesibaigia, vis gimsta idėjų, kaip jį puoselėti. Randasi įvairių minčių ir dirbant virtuvėje. „Aš įpratęs viską pats daryti. Esu ir valytojas, ir kepėjas. Visame kame man patinka natūralumas“, – patikina.
Bandos – šventos dienos maistas
Užeigos racione bandų pasiūla buvo nuo pirmųjų veiklos dienų.
„Prieš 25-erius metus joms kepti skirtą pečių buvome susimeistravę. Šiandien to pirmojo varianto jau nebeturime, paseno, teko išardyti. Pradžioje bandas uošvienė Nijolė kepė. Kai ištraukdavo iš pečiaus aštuonias lakones rusvai apskrudusių bandų, visi namai skaniai pakvipdavo“, – tik pagyros žodžiai uošvei, į kurios receptą Gintaras įnešė savos meilės ir paslapties. Taikė ir tai, ką šeimininkaujant savai šeimai buvo pastebėjęs įdomaus.
Užsukęs į Gintaro užeigą ne visada gausi bandų. Kasdieniame valgiaraštyje jų nėra, kepamos tik užsakovams. Tai ne kavinės patiekalas ir ne bulvinis blynas. Bandos negali ilgai stovėti, praranda skonines savybes. Kepėjo teigimu, skaniausios iki valandos nuo iškepimo.
„Netiesa, kad bandos buvo kasdieninis dzūkų valgis. Kas galėjo šiokiadieniais dvi valandas krosnį kūrenti, dar ne mažiau tiek laukti iškepant? Ilgai užtrukdavo ir bulves rankomis sutarkuoti. Tai buvo sekmadienio ritualas, tik šventos dienos maistas. Ir abi mano močiutės, Marė Griškonienė ir Veronika Vencevičienė, tik sekmadieniais bandas kepė“, – tikina šio patiekalo žinovas.
Karštas bandas mėgsta žvejai
„Kai prikertame Gintaro iškeptų bandų, kaipmat pažvalėjame, nors ir ne žuvies kibimo diena būtų“, – tokią frazę teko išgirsti ne iš vieno žvejo, pietus užsisakiusio Gintaro užeigoje.
Kepėjas sako, kad jo bandos tradicinės – bulvės ir dar kai kas. Štai pavasariais bulvių tarkiai tamsėja, juos puikiai pabalina grietinė. Gintaras, kaip ir kiti virtuvės šefai, turi savų paslapčių, kurių neišduoda. Mes jų atskleisti ir neketiname. Visuomet prie bandų patiekia ir keturias šio krašto gyventojų tradicines pavilgas: spirgučių padažą, krakmolo ir kiaušinių dažinį, darycinį ir grietinėlėje troškintą vištieną. Tokio patiekalo porcijos kaina – 15 litų. Pasitaiko užsakovų, kurie pageidauja ir karkutės.
„Bulves perkame iš gerai žinomų ūkininkų, o ir uošviai Rubliauskai pasiūlo kokį plotelį nusikasti. Dabar sodinama įvairiausių veislių bulvių, jos labai skiriasi, turi žinoti, kurios geriausiai bandoms kepti tinka. Aš vos pažvelgęs suprantu, kurios man tinkamos. Akys jau įgudusios. Mėsą perku parduotuvėse, dėmesingai apžiūriu dokumentus. Vištas patys auginame. Turime ir tris putpeles, tik nežinau, kur jų kiaušinėlius dėti“, – pasakoja Gintaras.
Bulvių rankomis netarkuoja, tik lupa
Kokios bandos skaniausios pačiam kepėjui? Gintaras atitaria labiausiai mėgstantis sausas, traškias, ką tik iš krosnies ištrauktas. Malonu jas rankomis laužyti ir galu užkabinus spirgučių valgyti. Ne visuomet ragauja kepdamas užsakovams. Įgudimas skonį nusako vos į iškeptą bandą pažiūrėjus. Naudojamų produktų taip pat nesveria, nors svarstyklių virtuvėje nestokoja. Kiek ko įberti, ranka pati jaučia.
Gintaras kepa ir bulvinius blynus, nors juos gaminti jam labiausiai nepatinka. Pirmiausia todėl, kad esi tiesiog pririštas prie keptuvės.
Suprantama, kad bulvių šiandien jau niekas rankomis netarkuoja, bet kas padeda Gintarui jas nulupti? Dabar didžiausia jo gyvenimo atrama yra draugė Vilma. Tačiau bulves profesionalus virėjas nusilupa pats.
„Man toks darbas net patinka. Aš greitai lupu, turiu įvairių skustukų ir daug besidarbuodamas supratau, kad ne visuomet brangus daiktas yra kokybės rodiklis. Kartais paprastas skustukas tiesiog prilimpa prie rankos. Visuomet šalia turiu ir peilį kokiam puviniui ar gilesnei skustuko neįveikiamai akiai išpjauti.
Gintaro bandos visad kvepia kopūstais, mat tik ant jų lapų yra kepamos. Ypač kvapios, kai tas lapas šviežias, ką tik nuskintas, bet kvepia ir džiovinti. Vasaros pabaigoje nuskintus kopūstlapius sukloja palėpėje, išdžiūvusius surenka į krūveles ir užslegia.
Žiemos savaitgaliais šio dzūko keptomis bandomis šildosi ant Dzūkijos ežerų pabirę žvejai, suvažiavę iš kelių regionų. Tiems, kurie pašutintas, su spirgučiais susluoksniuotas, piene panardintas bandas ima su kugeliu, vadinamuoju bulvių plokštainiu, lyginti, kepėjas kitą kartą net mažą bandelę iškepęs nuveža parodyti. Virtuvės šefui, sąžiningai besilaikančiam dzūkiško kulinarinio paveldo, tokie lyginimai nepatinka.
Užsakymus priima ir telefonu
Gintaras neteigia, kad jo verslas, prasidėjęs nuo paprasčiausių pietų artimiems bičiuliams, ėjo lygiai ir sėkmingai. Per tą ketvirtį amžiaus būta visko. Iš vieno nuosmukio teko vaduotis pradėjus kepti ruginę duoną. Ją iškepęs pats vežė į turgų parduoti. Iki šiandien mena, koks nelengvas buvo tas duonos kepimas. Su bičiuliu pagal skelbimą buvo išvykęs į Italiją skinti pomidorų. Belaukdami, kol šie ims rausti, visą šalį išmaišė ir taip pasiilgo Lietuvos, kad pomidorų skynimo laiko jau nebelaukė, sugrįžo. Panašiai buvo ir su išvykimu padirbėti kita kryptimi. Matyt, jam neduota išduoti savo šalies, juk net Gintaro vardas siejasi su lietuvybe. Bet viešnagės svečiose šalyje davė idėjų, net ir drastiškų. Maitinimo versle G.Navickas išbandė ir tokį variantą: pietus nupigino iki trijų litų, o štai sultis, kurių norisi po sočių pietų, pabrangino iki šešių.
Nevilioja Gintaro ir valdiškas darbas. Jam patogiausia dirbti vienam pagal individualią veiklą. Artimas žmogus, draugė Vilma, visada nuoširdžiai padės, patars, o prireikus ir liūdesį šalin nugins.
Kelių Alytus–Lazdijai ir Miroslavas–Balkasodis sankirtą kelininkams papuošus žiedu, dar patogesnis tapo ir privažiavimas prie Gintaro užeigos. Tačiau nebūtina joje apsilankyti norint užsisakyti dzūkiškų bandų su keturių rūšių pavilgomis. Belieka paskambinti Gintarui telefonu.
Su meile gamtai
Gintaras ne tik apie savo verslą kalba su ypatinga šiluma. Gerumu švyti, kai kalba pakrypsta apie sodybos sargą, kuris sergsti valdas prie kelio į Miroslavą, ir šeimininkui kartais tenka gražuolį išsiimti iš pravažiuojančių automobilių bagažinės. Tą, kuris ės ir šunų neliečiamą maistą, jei jo gabaliukas bus paduotas iš šeimininko lėkštės. Net ir tada nusišypso, kai prisimena jau paaugusius 35 ančiukus, kuriuos lapė, mokydama lapiukus medžioti, išpjovė ir dalį lavonėlių link laukų nešdamasi išbarstė.
Pagiriame valdų akcentą – šakotą medį su gausybe inkilų.
„Paukščių karaliją vis papildome inkilų, nors vasaromis tris kartus tenka atsodinti jų nulestas gėles. Jie ypač mėgsta tagetes, kurių daugiau sodiname, kad užtektų ir stalams papuošti“, – ant gamtos kūrinių, įsikūrusių kaimynystėje, visai nepyksta Gintaras.