2021.01.29.
Praėjusieji metai visam laikui įsirašys į istoriją ne tik kaip pandemijos, bet ir virtuvės renesanso pradžia. Staiga užgimusi kepėjų banga tiesiog šlavė iš lentynų mieles, miltus ir suleido savo rankas į tešlą. Tačiau prognozuojama, kad naujasis hobis niekur nedings ir šiemet – pandemijai neslūgstant, miltų pardavimai Lietuvoje nemažėja, o naujų skonių ir patirčių išsiilgę vartotojai suskumba ieškoti kitokių receptų. Tad kokios kepinių tendencijos dominuos šiemet?
„Pernai miltų ir miltinių mišinių pardavimai augo, o su jais – ir naujų kepėjų gretos. Kepimas tapo savotiška savirealizacijos forma ar pramoga, kai kur net įvardijama „eatertainment“ terminu. Tačiau ir šiemet situacijai nesikeičia: pati sulaukiu vis daugiau užklausų ir patarimų prašymų iš pradedančiųjų kepėjų – panašu, kad kepimo įgūdžiai liks su mumis ilgam“, – tikina „Malsenos“ konditerė Sonata Šalkauskaitė.
Mieliniai kepiniai – 2021 herojus
Per pirmąją pandemijos bangą mielės tapo deficitu – jos buvo tiesiog iššluotos iš parduotuvių lentynų. Panašu, kad tai buvo tik pradžia – minkštų, sodrių ir purių kepinių bumas tęsiasi ir šiemet. Tiek Lietuvos, tiek ir viso pasaulio kulinarai, „Instagram“ žvaigždės, didžiosios ir nišinės kepyklėlės – visi nori išbandyti cinamoninius suktinukus, babkas ir kitus minkštus bei purius kepinius.
„Manau, kad artimiausiu metu ypač populiarės etniniai mieliniai kepiniai kaip žydiškoji „challah“ arba slaviškoji babka. „Challah“ – tai „pinta“ duona, praturtinta kiaušiniais ir alyvuogių aliejumi, todėl kepinys yra drėgnas, minkštas ir tirpsta burnoje. Populiarumo susilauks ir babkos – šokolado ar cinamono „sūkuriais“ pagardintos mielinės pynės. Pastebiu, kad šių kepinių jau dabar daugėja lietuviškuose socialiniuose tinkluose“, – sako konditerė.
Kita aktuali tendencija – kepinių hibridai: cruffins, bagnuts, townies, duffins – skamba egzotiškai? Amerikoje dar 2013 prasidėjusi tendencija pagaliau atkeliavo ir į Lietuvą: madingiausios kepyklos jau siūlo savo „cruffin“ (kruasano ir keksiuko hibrido) versijas, o kepėjai atranda šį receptą ir namuose.
„Kadangi šie kepiniai primena garsiąsias cinamono bandeles, manau, kad tai gali tapti nauju šių metų kepimo bumu“, – dalinasi „Malsenos“ ekspertė.
Nauja duonos kepėjų era – paprasčiau ir maistingiau
Duonos kepimas – neabejotinai aktualiausia praėjusių metų kepimo tendencija – šiemet bus kitokia. Anot S. Šalkauskaitės, kepėjai ieškos greitesnių galimybių mėgautis šviežiai kepta duona namuose.
„Pastebima, kad pastaruoju metu auga miltinių mišinių duonai populiarumas. Duoną kepti nori ir tie, kurie neturi įgūdžių ar daug kantrybės. Vakarų pasaulyje miltinių mišinių rastume kone kiekvienuose namuose, tai visiškai įprastas kasdienis produktas, o štai Lietuvoje jie gerokai išpopuliarėjo dėl pandemijos. Panašu, kad jų populiarumas tik augs“, – teigia „Malsenos“ ekspertė.
Duonos kepimas namuose auga ir dėl to, kad vartotojai nori suteikti daugiau maistingumo savo kasdien vartojamiems produktams.
„Šiemet kepiniuose ims dominuoti tokie skoniai kaip imbieras, ciberžolė, medus, citrusiniai vaisiai. Jie pasižymi sveikatai palankiomis savybėmis, todėl bus naudojami tiek saldžių kepinių, tiek ir duonos kepimo procese. Be to, tai ir natūralūs dažikliai, kurie ne tik suteikia išraiškingą skonį, bet ir patrauklią bei „instagramišką“ išvaizdą“, – sako konditerė.
Pagrindinis skonio herojus – sūdyta karamelė
Šiemet kepėjai išbandys ne tik tokius tradicinius prieskonius kaip cinamonas, vanilė ar šokoladas. Sūrių ir saldžių skonių derinys – tai viena aktualiausių šių metų skonio tendencijų.
„Saldaus ir sūraus skonio kombinacija yra konditerijos šefų slaptas ginklas: žiupsnelis druskos visada pakelia saldžius patiekalus į kitą lygmenį. Ne veltui daugelis prekinių ženklų į saldžius desertus deda krekerių, sūrių riestainiukų, jūros druskos ar sūdytų riešutų. Šiemet tokių eksperimentų matysime ir savo namų virtuvėse“, – teigia konditerė.
Karameliškumui ir gilesniam skoniui išgauti naudosime dar vieną elementą, kurį skonio prognozuotojai įvardija kaip svarbią 2021 m. tendenciją – degintą sviestą.
„Nenuostabu, kad prancūzai degintą sviestą vadina beurre noisette arba lazdyno riešutų sviestu, nes kaip tik taip ir kvepės jūsų virtuvė, kai jį gaminsite”, – teigia S. Šalkauskaitė.
Receptas: sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu
Jums reikės: 287 g „Karališkų“ miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, 1 a. š. druskos, 175 g rudojo cukraus, 112 g deginto sviesto, 1 kiaušinio, 200 g juodojo šokolado, 9 irisinių saldainių (minkštos karamelės), stambios druskos kristalų.
Receptas: kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai (angl. cruffins)
Jums reikės: 2 kiaušinių, 235 g šilto pieno, 100 g cukraus, 150 g lydyto sviesto, 1 apelsino žievelės, 2 g druskos, 8 g sausų mielių, 520 g aukščiausios rūšies „Malsenos“ kvietinių miltų, cinamono bei cukraus įdarui.
Receptas: duona su ciberžolėmis
Jums reikės: 5 g sausų mielių, 200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 100 g viso grūdo ruginių miltų, 50 g cukraus, 5 g druskos, 200 g vandens. Vietoje šių ingredientų galite naudoti ir „Malsenos“ baltos duonos mišinį. Pagardinimui – 1 v. š. ciberžolės miltelių.