Taip, taip, nenustebkite. Dabar jau pats metas.
Šis keksas gali būti ir puikus Kalėdų ryto desertas, ir jauki Kalėdų dovana draugams, bičiuliams.
Europoje jau kelis šimtmečius egzistuoja tradicija, kai šeimininkės dar gerokai iki Kalėdų pagamina šventinį keksą, kuris skaniausias ir yra būtent pastovėjęs. Receptų sudėtis dažniausiai būna tokia, kad šiuos keksus būtų galima ilgai laikyti ir dėl to jie taptų tik skanesni. Šių keksų gaminimo gudrybė dar ir ta, kad kelios savaitės iki Kalėdų dažniausiai dar turime daugiau laisvo laiko, jėgų ir produktų.
Šis receptas gali tapti ir jūsų įkvėpimo šaltiniu: turite neišsenkamas galimybes skonio ir puošybos variacijoms.
Šventinis keksas „Meduolinė duonelė“
Šis keksas nėra per daug saldus, itin purus ir minkštas ir gali būti laikomas net keletą savaičių. Medus, skirtingai nei cukrus, sulėtina sužiedėjimo procesą ir būtent didelis kiekis medaus leidžia šiam keksui ilgai išlikti šviežiam. Kalbant apie prieskonius, rekomenduojame jų dėti pagal jūsų skonį: nors šis keksas ir taip itin skanus ir aromatingas, jis gali pasirodyti pernelyg aštrus mažiems vaikams ar kai kuriems suaugusiems.
Tešlai prireiks:
300 g medaus
220 g kvietinių miltų
30 g ruginių miltų (jei neturite, galima pakeisti į maltus riešutus)
50 g lazdynų riešutų
1 pakelio kepimo miltelių (2 nubraukti arbat.š.)
100 ml pieno
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
Prieskonių mišinys:
1 arb. š. kartaus malto cinamono
1 arb. š. malto imbiero
½ arb. š. maltos kalendros
½ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
1/8 muskato riešuto, sutrinti
4 gvazdikėlių
Vienos citrinos žievelės
Vieno apelsino žievelės
Papuošimui:
½ kiaušinio baltymo
100 g cukraus pudros (pudrą būtinai persijokite, nes joje labai dažnai susidaro gumulėlių, kurie trukdys lygiai ištepti glazūrą).
Orkaitę įkaitinkite iki 180°. Medų sumaišykite su pienu ir šiek tiek pašildykite ant ugnies, kad taptų į medų panašios konsistencijos. Neužvirkite. Atšaldykite iki 40°. Riešutus 15 minučių pakepinkite 200° temperatūroje, nuimkite luobelę ir susmulkinkite. Į maisto smulkintuvą ar virtuvinį kombainą sudėkite dviejų rūšių miltus, smulkintus riešutus, kepimo miltelius, druską, apelsino ir citrinos žievelę, prieskonius. Sumaišykite.
Į mišinį palengva supilkite pieno ir medaus mišinį, įmuškite kiaušinį. Minkykite tešlą.
Tešlą sudėkite į kelias mažesnes ar į vieną tradicinę kekso formą. Kepkite 180° laipsnių temperatūroje 45–50 minučių. Ar iškepė, galite patikrinti įbesdami medinį pagaliuką – ištraukus ant jo neturi būti prilipę tešlos. Iškepusį keksą atvėsinkite.
Glazūrai baltymą išplakite su puse kiekio cukraus pudros. Tada sudėkite likusią cukraus pudros dalį. Gautą masę supilkite į konditerinį maišelį ir papuoškite atvėsusį keksą.