Restoranas „Mykolo 4“ įsikūręs pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje – tarp Pilies gatvės ir Bernardinų, šv. Onos bažnyčių, Bažnytinio paveldo muziejaus, jaukioje šv. Mykolo gatvelėje. Restorano išskirtinumas – lietuviška virtuvė kitaip. Kaip sako jo šeimininkė Zita Rimkienė, virtuvėje visi produktai naudojami pagal sezoniškumą, o patiekalai atrenkami iš anksčiau susiformavusių tradicijų, tik į įprastus lietuviams valgius siūloma pažvelgti per interpretacijos langelį – sveikumo, lengvumo link.
Lietuviams taip įprastą silkę, dedamą ant stalo bene visų švenčių metu, Zita siūlo pasigaminti kitaip – pasigaminę ją pagal šį restorano receptą, į namus įnešite kąsnelį lengvo kitoniškumo. Šio patiekalo gaminimas užima laiko, čia, kaip sakoma, reikia šiek tiek „pažaisti“, tačiau jei norime sukurti nekasdienišką patiekalą ir paragauti silkės kitaip, verta pabandyti.
Visų pirma, svarbiausia įsigyti geros silkės. Zita pataria silkę pirkti su galva ir patiems namuose išsidarinėti, tinkamai paruošti vartojimui. Šįkart jums prireiks 3-4 silkių.
Patiekalo gaminimas susideda iš dviejų etapų. Išvakarėse pasigaminame marinatą ir daržoves, o prieš tiekdami į stalą – duonos trupinius. Marinatui prireiks:
200 ml vandens
200 ml sauso baltojo vyno
200 ml baltojo vyno acto
Lauro lapų
3 šaukštų cukraus
Evgenios Levin nuotrauka
Marinatą pasiruošti visiškai paprasta – šias sudėtinės dalis sumaišome, gerai išsukame, kad taptų vientisa mase.
Toliau ruošiame daržoves. Mums prireiks:
2 morkų
1 vidutinio dydžio svogūno
70 g pankolio
4-5 neluptų česnako skiltelių
Šiek tiek ciberžolės, kalendros, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių
Šiek tiek alyvuogių aliejaus
Į gerai įkaitintą keptuvę pilame porą šaukštų aliejaus. Sumetame griežinėliais supjaustytas morkas, svogūną, pankolį, sudedame neluptas česnako skilteles. Kaitiname apie 5 minutes, kol suminkštės. Įberiame žiupsnelį kalendros, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, šiek tiek gvazdikėlių. Kai daržovės jau apkepusios, į jas supilame paruoštą marinatą ir užverdam. Beje, visa tai gaminti galima nebūtinai keptuvėje, puikiai tiks ir storadugnis puodas.
Į užvirusį turinį dar šliūkštelim porą šaukštų aliejaus ir paliekame atvėsti. Atvėsusi masė užpilama ant paruoštų silkių filė ir paliekama per naktį.
Juodos duonos trupinius pasiruošiame prieš silkę tiekdami į stalą, t.y. jau kitą dieną. Tam prireiks:
200 g juodos duonos riekelėmis
25 g lazdynų riešutų
25 g graikinių riešutų
50 g razinų
Duoną riekelėmis dedame į gerai įkaitintą orkaitę ir kepiname iki kol jos gerai apkeps – pasidarys tamsiai rudos spalvos ir išdžius. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, šalia kepti sudedame minėtus riešutus ir razinas. Kai viskas gražiai apkepa, dedame į mikserį ir gerai sumalame.
Atėjus šventei, silkę išimame iš marinato, joje padarome įstrižas įpjovas, vėliau supjaustome degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Serviruodami į lėkštės vidurį įdedame šaukštą grietinės, aplink ratu sudėliojame silkės gabalėlius, sudedame daržoves iš marinato, aplink pabarstom paruoštais duonos ir riešutų trupiniais. Dėl gaivumo šalimais padedame šviežio agurko griežinėlių.
Skanaus!