Ieškoti tarp:
Įmonių
Straipsnių
Pasiūlymų
Skelbimų
Video
Katalogo kategorijų

Mėgstantieji gėrimus su saldikliais rizikuoja susirgti inkstų akmenlige

Mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 194 095 asmenys, kurie buvo stebimi daugiau nei 8 metus
Nuotraukos

20 proc. amerikiečių vyrų ir 10 proc. moterų per savo gyvenimą susidurs su inkstų akmenlige. Medikai dažniausiai šiems pacientams patars gerti daugiau skysčių tam, kad išvengtų akmenų susiformavimo ateityje. Naujas Brighamo ir Moterų ligoninių tyrimas atskleidė, jog kai kurių gėrimų vartojimas padeda išvengti akmenų susidarymo inkstuose, tačiau yra ir tokių gėrimų, kurių vartojimas tik padidina riziką susirgti inkstų akmenlige.

Amerikos nefrologijos bendruomenės klinikiniame žurnale (Clinical Journal of the American Society of Nephrology) publikuotame darbe pristatomas tyrimas, kurio rezultatai parodė, jog gazuoto vandens su saldikliais ir punšo vartojimas gali būti siejamas su didesne akmenų susiformavimo rizika.

Gydytojas terapeutas ir vienas iš tyrimo autorių Gary Curhan teigia, jog mokslininkų komandos atliktas tyrimas parodė, jog ryšys tarp skysčių suvartojimo ir inkstų akmenų gali priklausyti nuo vartojamo gėrimo tipo. Mokslininkai gėrimų su saldikliais vartojimą įvardina kaip vieną iš galimų akmenų susiformavimo inkstuose veiksnių.

Mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 194 095 asmenys, kurie buvo stebimi daugiau nei 8 metus. Tyrimo dalyvių buvo prašoma užpildyti anketas, su kurių pagalba buvo renkama informacija apie jų sveikatos būklę, gyvenimo būdą ir medikamentinį gydymą. Klausimai apie vartojamą maistą buvo atnaujinami kas ketverius metus. Tyrimo rezultatai parodė, kad dalyviams, suvartojantiems vieną ar daugiau gazuoto gėrimo su saldikliais porcijų per dieną, grėsė 23 procentais didesnė rizika susirgti inkstų akmenlige nei dalyviams, kurie suvartodavo mažiau nei vieną porciją šių gėrimų per savaitę. Tokie patys rezultatai buvo ir dalyvių, kurie vartojo negazuotą gėrimą su saldikliais, pavyzdžiui, punšą. Taip pat buvo nustatyta, jog kai kurie gėrimai, tokie kaip kava, arbata ar apelsinų sultys, sukelia mažesnę akmenligės riziką.

Pasak Šventosios Romos širdies Katalikiškojo universiteto gydytojo terapeuto Pietro Manuel Ferraro, nors didesnis skysčių suvartojimas sumažina akmenų susiformavimo riziką, informacija apie skirtingų gėrimų rūšis gali būti naudinga bendrosios praktikos gydytojams, siekiantiems padėti savo pacientams apsisaugoti nuo inkstų akmenligės.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.