Jaukia šypsena ir spindinčiomis akimis mus pasitikusi Lietuvoje jau daugiau kaip 20 metų gyvenanti Fokoliarų judėjimo Lietuvoje narė vokietė Regina prisipažįsta mėgstanti gaminti, ypač saldumynus, tačiau tam laiko lieka vis mažiau... Šio pyrago receptą Regina atsinešė iš savo šeimos, iš Vokietijos, mat mama daug gamindavusi ir vaikai šeimoje jai talkindavę, ypač penktadienio popietėmis, kai pyragų reikėdavo prikepti visam savaitgaliui.
Evgenios Levin nuotrauka |
Kaip pasakoja Regina, apie 15 val. Vokietijoje tarp pietų meto ir vakarienės vyksta „kavagerio“ pertraukėlė, kurios metu užkandžiaujama kava su pyragu. Dažniausiai tai būna pačių pasigamintas kepinys, neretai – iš mielinės tešlos.
Dabartinė Reginos šeima – tikrai didelė. Dar sovietmečiu Lietuvoje prigijusio tarptautinio judėjimo nariai šiandien pasklidę po visą kraštą, tad įvairiausio amžiaus svečių šiuose namuose, kurie yra vienas iš judėjimo centrų, niekada netrūksta.
Citrinų pyragas puikiai tiks užgriuvus netikėtiems ar gausiems svečiams, mat iš siūlomo kiekio išeis tikrai didelis, nepaprastai purus, lengvas ir gaivus kaip šilta vasaros diena pyragas. Svarbiausi privalumai – neįtikėtinai lengvas skonis ir greitas pagaminimas (nuo tešlos užmaišymo iki patiekimo užtruksite 25-30 min.)
Evgenios Levin nuotrauka |
Pradedam. Jums prireiks:
250 g kepinių margarino (arba sviesto)
250 g cukraus
250 g miltų
5 kiaušinių
0,5 pakelio kepimo miltelių
Glazūrai: 200 g cukraus pudros, 2 citrinų žievelių, 2 citrinų sulčių, 125 g ištirpinto sviesto
Evgenios Levin nuotrauka |
Margariną išsukame su cukrumi ir kiaušiniais (geriausia – elektriniu maišytuvu) iki purios vientisos masės. Sukrečiame su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir vėl gerai išsukame. Tešla turi tapti tirštos grietinės konsistencijos. Tešla lygiai paskirstoma ant kvadratinės orkaitės kepimo skardos (didelės), į ją prieš tai įtiesus kepimo popierių. Kepame iki 170-180 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. – kol pakils ir švelniai pagels.
Evgenios Levin nuotrauka |
Kol kepa pyrago pagrindas, ruošiame glazūrą. Sutarkuojame citrinų žievelę (tik geltonąją dalį), beriame ją į cukraus pudrą, ten pat įspaudžiame dviejų citrinų sultis, gerai išmaišome ir supilame pravėsusį ištirpintą sviestą. Gerai išsukame iki vientisos masės.
Evgenios Levin nuotrauka |
Traukiame pyragą iš orkaitės ir dar karštame jame šakute išbadome skylutes – gausiai jomis išmarginame visą pyragą, nes nuo to priklausys, kaip gerai glazūra susigers į pyragą. Ant dar karšto „skylėto“ pyrago pilame glazūrą ir tolygiai paskirstome ją šaukštu per visą pyrago, padėdami jai susigerti.
Evgenios Levin nuotrauka |
Palaukiame apie 10 minučių, kol pyragas atvės ir citrinų glazūra gerai susigers bei švelniai padengs jo viršų. Užkaičiame arbatos ar kavos ir kviečiame „užgriuvėlius“ pasimėgauti gaivinančiu pyrago skoniu.
Evgenios Levin nuotrauka |