Išmaniaisiais pamažu tampa namai, neįtikimų funkcijų įgyja net pagrindiniai virtuvės prietaisai – viryklė ir šaldytuvas, o straipsnių antraštės trykšta rekomendacijomis, kaip "intelektualiai" ruošti maistą. Pagrindiniai buitinės technikos gamintojai – LG, „Siemens“, „Miele“, „Electrolux“ – vieną po kito kepa pažangiausius buitinės technikos prietaisus ir jų koncepcijas. Šįkart pažvelkime į tai, ką jie siūlo virtuvei. Kaip nepralošti perkant naują elektronikos prietaisą, o išmanumą suderinti su praktiškumu?
„Daugelis prietaisų pasižymi įvairiausiomis, galbūt kartą per metus ar net rečiau naudojamomis funkcijomis, tačiau neretai krūva mygtukų ir įvairiausių režimų pirkėjus labiau glumina, nei domina. Išskirčiau dvi pirkėjų grupes. Vienus labai traukia įvairios papildomos galimybės, kiti nori, kad viskas būtų valdoma vieno mygtuko principu. Išmanusis prietaisas yra ne tas, kuris turi penkiasdešimt funkcijų ir dar šimtą parinkčių. Tai toks prietaisas, kai vartotojui pasirinkus tam tikrą scenarijų jame įrašyta programinė įranga žino, kaip tą scenarijų geriausiai įgyvendinti“, - dėstė buitinės elektronikos parduotuvių tinklo vadybininkas Donatas Matuzas.
Išliks tik taupiausi
Kaip pavyzdį jis pateikė naujas išmaniąsias virykles, kuriose yra iš anksto įdiegiamos receptų programos, o pati viryklė reguliuoja reikalingą temperatūra ir laiką, taip pat atitinkamai paskirsto kaitrą orkaitės kameroje, kad vienas ruošiamo patiekalo kampas nesviltų, o kitas – neliktų žalias.
Virtualūs šefai, išmaniosios orkaitės, kurias galima valdyti nuotoliniu būdu per išmaniojo telefono mobiliąją programą, ar šaldytuvai, kurie e. parduotuvėje gali užsakyti reikiamų maisto produktų į namus pagal iš anksto suplanuotą sąrašą, žinoma, skamba šauniai. Tačiau kokios naujos, bet praktiškos funkcijos populiariausios šiuo metu parduodamuose viryklių ir šaldytuvų modeliuose?
„Viryklės ir šaldytuvai šiuo metu tobulinami taip, kad suvartotų kuo mažiau elektros energijos. Tai bendra gamintojų tendencija, kurią skatina ir privalomojo pobūdžio Europos Sąjungos direktyvos. Pernai kilo ažiotažas dėl to, kad teko užbaigti prekybą pačiais galingiausiais, tačiau itin daug elektros energijos vartojančiais siurbliais. Tačiau nedaug kas žino, kad analogiški reikalavimai yra taikomi ir kitų buitinių prietaisų kategorijoms. Todėl elektrą labiausiai ryjantys šaldytuvai nuosekliai dingsta iš mums siūlomo asortimento. Taip pat ir viryklės. Žemesnės nei A+ kategorijos buitinės technikos po 2-3 metų nebeliks“, - sakė D. Matuzas.
Naujausios viryklės ir šaldytuvai ne tik vartoja kur kas mažiau energijos nei jų pirmtakai: lyginant naują A+ ir D klasės šaldytuvą susidaro didesnis nei 500 kWh skirtumas per metus. Pirkėjai vertina ir praktiškas bei lengvai suprantamas jų funkcijas.
Išsivalančių viryklių minusai
Kalbant apie virykles, vis dažniau, pasak pašnekovo, vartotojai susidomi naujiena - orkaitėmis su vakuumavimo stalčiais. Maisto produktai (žalia mėsa, žuvys, sūris) ar iš anksto paruošti patiekalai, kurių kvapo bei skonio savybes norime išsaugoti, o kartu - dešimteriopai pailginti jų galiojimo trukmę, dedami į specialų maišelį, o šis - į vakuumavimo stalčių. Maišelis su maisto produktais, visiškai sandarinamas išsiurbiant iš jo orą, o maistas šimtu procentų apsaugomas nuo drėgmės, pelėsio ar gedimą sukeliančių bakterijų poveikio. Įdomu tai, kad žuvis ar mėsą vėliau galima kepti neatidarius vakuumo maišelio, taikant restoranų šefų profesionalų kepimo vakuume būdą.
Dar viena labai praktiška naujovė - „Samsung“ sukurta „Electric Flex Duo“ orkaitė, kurią specialia pertvara galima perskirti į dvi dalis ir jose skirtingu režimu bei temperatūra tuo pat metu atskirai kepti skirtingus patiekalus ar produktus. Pertvara lengvai pašalinama, kai orkaitę prireikia vėl paversti vienatūre.
„Klientai taip pat labai dažnai domisi orkaitėmis, kurių nereikia valyti, nes šios išsivalo pačios. Vienas iš orkaitės valymosi būdų yra pirolizė - specialiu režimu įkaitinus ją iki 500 laipsnių maisto likučiai ant sienelių išdega ir pavirsta pelenais. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad taip valantis suvartojama kur kas daugiau elektros energijos, o patalpose tuo metu gali pasklisti aitrus kvapas. Kitas žinomas būdas, kai orkaitės valymas vyksta savaime, - jos vidinis paviršius padengiamas riebalus sugeriančiu emaliu. Tačiau tai irgi nėra amžinas sprendimas. Toks sluoksnis bus veiksmingas tik pirmuosius penkerius metus - vėliau riebalais persisotinęs emalis jų nebepajėgia sugerti“, - pažymėjo konsultantas.
Skleidžia mažiau garso
Naujos laidos šaldytuvai pasižymi veiksmingiau atskirtomis skirtingos temperatūros zonomis, bešerkšne technologija. Pasitelkus
bešerkšnę (No Frost) technologiją šaldytuve visiškai nesusidaro šerkšno bei vandens lašelių viršutinėje jo dalyje, todėl šaldytuvo nereikia atitirpinti. Tai taupo elektros energiją, problemų kyla mažiau. Be to, temperatūra kiekvienoje lentynoje laikosi vienoda dėl oro cirkuliacijos, tad maisto produktai tokiame šaldytuve bus maksimaliai švieži.
Gamintojai sukūrė 0 laipsnių zoną, kurioje maisto produktai švieži išlieka dvigubai ilgiau nei padėti ant lentynos. Dažniausiai ši zona projektuojama tokioje šaldytuvo dalyje, kurioje yra šalčiausia. Temperatūra joje laikosi itin žema, todėl bakterijos mažiau dauginasi. Nulinėje zonoje galima laikyti mėsą, žuvis, sūrį, sviestą. Nors temperatūra ir artima 0 laipsnių, labai retas šaldytuvas pasiekia tikrąją 0 laipsnių temperatūrą, todėl produktai nesušąla į ledo gabalą, o juos išėmus iškart galima valgyti.
„Be to, svarbus ne tik šaldytuvo suvartojamas energijos kiekis, bet ir skleidžiamas garsas - tai turi būti nurodoma šaldytuvo specifikacijoje. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad šaldytuvo skleidžiamas garsas priklauso nuo jame įdiegtos pagrindinės technologijos. Šaldytuvai, kuriuose pritaikyta bešerkšnė technologija, visada veikia šiek tiek garsiau nei šaldytuvai, turintys automatinio atitirpinimo funkciją. Didelę įtaką skleidžiamam garsui gali turėti ir šaldytuvo kojelių sureguliavimas. Vidutiniškai šaldytuvai skleidžia nuo 38 dB iki 44 dB garsą. Palyginti su senais šaldytuvais, tai yra išties nedaug“, - sakė D. Matuzas.